Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ προς WWF Ελλάς: Όχι στην παραπληροφόρηση για το υδάτινο δυναμικό της Πίνδου!

Παρασκευή, 12 Ιούλιος 2013 09:56
Συντάκτης/τρια: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Το πολυδύναμο έργο, αφορά κυρίως την πορεία της ύδρευσης του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και τον εμπλουτισμό της Παμβώτιδας

• «…Το πολυδύναμο έργο αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού της Πίνδου αφορά κυρίως στην ύδρευση της πόλεως των Ιωαννίνων και των οικισμών του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, με δυνατότητα εμπλουτισμού της λίμνης Παμβώτιδας, άρδευσης του λεκανοπεδίου με παράλληλη παραγωγή πράσινης ενέργειας και σημαντικά οφέλη για το Δημόσιο».
Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, αναφέρει σε μια ασυνήθιστα αυστηρή επιστολή του ο Γιαννιώτης πρ. Υπουργός κ. Σταύρος Καλογιάννης προς τον Γεν. Διευθυντή της γνωστής περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Δ. Καραβέλλα, τονίζοντας ότι: «είναι ψευδής η αναφορά σας περί «κατασκευής μεγάλου φράγματος στην καρδιά του ορεινού οικοσυστήματος» της Πίνδου. Κανένα φράγμα, ούτε καν μικρό, δεν προβλέπεται στη σχετική μελέτη του έργου, την οποία προφανώς δεν μπήκατε στο κόπο να διαβάσετε. Άλλωστε, αυτό θα ήταν αδύνατο, γιατί στην ΚΥΑ 23069/2005 θεσμοθέτησης του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου προβλέψαμε τη δυνατότητα εγκατάστασης στην περιοχή μόνο μικρών υδροηλεκτρικών έργων.
»Αναρωτιέμαι λοιπόν: πως είναι δυνατόν, εσείς μια επαγγελματική οικολογική οργάνωση, να υποστηρίζετε τέτοια ανυπόστατα πράγματα; Ποιούς σκοπούς εξυπηρετείτε επιτέλους;».



Ανακρίβειες...
Ιδού ακόμη μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα της επιστολής του κ. Καλογιάννη, ο οποίος δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου ύφους γραπτά. Η επιστολή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον σήμερα που πολλοί έχουν ξεσηκωθεί για τον Αώο. 
«Έμεινα έκπληκτος από τις ανακρίβειες και τα ψεύδη που περιέχονται στην επιστολή σας με την οποία με εμφανίζετε να έχω, δήθεν, προτείνει ένα «σκανδαλώδες έργο» και μάλιστα στο νομό μου!
»Οφείλω, αρχικώς, να σας υπενθυμίσω ότι ως υφυπουργός Περιβάλλοντος, στις Κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή, την πενταετία 2004-2009, θεσμοθέτησα μεταξύ άλλων το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου (στα όρια του οποίου εντάσσεται το προτεινόμενο έργο), υπέγραψα το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων και την έγκριση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για το Γράμμο. Στόχος μου ήταν η ενιαία προστασία, ανάδειξη και αειφόρος ανάπτυξη ολόκληρου του ορεινού όγκου της Πίνδου.
Σας υπενθυμίζω επίσης ότι από το 2009, οπότε άλλαξε η πολιτική ηγεσία του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, εκκρεμεί η θεσμοθέτηση του Γράμμου ως Εθνικό Πάρκο. Αλήθεια εσείς που «κόπτεστε» για την προστασία της Πίνδου, ποιές ενέργειες έχετε κάνει για το θέμα;».

Για την ύδρευση Ιωαννίνων
Σε άλλο σημείο ο κ. Καλογιάννης αναφέρει :
«Επισημαίνω ότι η ενίσχυση της ύδρευσης των Ιωαννίνων έχει τεκμηριωμένα αναδειχθεί ως θέμα άμεσης προτεραιότητας από τη δεκαετία του 1990 και έκτοτε εκκρεμεί. Άλλωστε, για τον ίδιο λόγο μελετάται και η μεταφορά νερού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων από τον ποταμό Αμάραντο.
»Αλήθεια, γιατί αποσιωπάτε τη μεταφορά νερού από τον Αμάραντο, η οποία μάλιστα δεν είναι η βέλτιστη λύση για την ύδρευση των Ιωαννίνων από τεχνικής και περιβαλλοντικής απόψεως, δεν λύνει κανένα άλλο πρόβλημα (άρδευση, εμπλουτισμός), ιδίως δε όταν είναι γνωστό ότι παλιότερες μελέτες προέβλεπαν τη μεταφορά νερού από τον Αμάραντο μόνο για τις ανάγκες του Δήμου Κόνιτσας;
»Τονίζω επίσης ότι το νέο αρδευτικό έργο που ολοκληρώνεται στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων προβλέπει τη λήψη νερού (15 εκατ. μ3 περίπου ετησίως) από την Παμβώτιδα, με μεγάλα ενεργοβόρα αντλιοστάσια περιμετρικά αυτής. Είναι δηλαδή βέβαιο ότι το έργο θα αυξήσει τις πιέσεις στο εύθραυστο λιμναίο οικοσύστημα.
»Αλήθεια, ποιες οι δικές σας θέσεις επί του αρδευτικού έργου;».
Και ο Γιαννιώτης πρ. υπουργός καταλήγει στην επιστολή του: «επισημαίνω ότι το πολυδύναμο έργο, περιλαμβάνεται στην τελική φάση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, μελετήθηκε σε βάθος στο πλαίσιο κατάρτισης των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής του υδατικού διαμερίσματος Ηπείρου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, έχει γίνει αποδεκτό από όλα τα διοικητικά Συμβούλια της ΔΕΗ της τελευταίας δεκαετίας, έχει υιοθετηθεί από την αρμόδια διακομματική Επιτροπή της Βουλής, εγκρίθηκε από τις αρμόδιες Διευθύνσεις και Γενικές Δ/νσεις των συναρμόδιων Υπουργείων, ενώ συζητήθηκε αναλυτικά και στο Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων, χωρίς να υπάρξει ουδεμία αντίθετη άποψη.
Αρκετά, κύριε Καραβέλλα, με την προσπάθεια παραπληροφόρησης των συμπολιτών μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου