Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων στην Ήπειρο, η οποία υπογράφηκε πριν από μερικές μέρες, στις 8 Ιουλίου, προκαλεί μια σειρά από έντονες, αλλά και… περίεργες αντιδράσεις.
Ο λόγος είναι ότι επί της ουσίας, η μελέτη ανοίγει το δρόμο για την εκτροπή του Αώου, έργο στο οποίο αντιτίθεται το σύνολο σχεδόν της τοπικής κοινωνίας. Χθες, ο εκ των υπογραφόντων την Κοινή Υπουργική Απόφαση βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης (υπογράφει στις 8 Ιουλίου σε μια από τις τελευταίες του εγκρίσεις ως μέλος του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος), απάντησε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, στη επιστολή του προέδρου του WWF Hellas Δημήτρη Καραβέλλα, η οποία πάντως δεν απευθυνόταν σε αυτόν. Η επιστολή του κ. Καραβέλλα αποστέλλεται στο νέο υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι την εκτροπή του ποταμιού, θα πρέπει να αποτραπεί ξεκινώντας από τη μελέτη.
Ο κ. Καραβέλλας αναφέρει σε ένα σημείο το όνομα του κ Καλογιάννη, λέγοντας στον κ. Μανιάτη πως, όταν είχε πρωτοσυσταθεί το υπουργείο, το 2009, μια από τις πρώτες δηλώσεις είναι ότι δεν θα προχωρήσει το έργο της εκτροπής, το οποίο είναι πρόταση του κ. Καλογιάννη.
Από αυτή την αναφορά ορμώμενος, ο κ. Καλογιάννης απάνταει στον κ. Καραβέλλα και του επιτίθεται σφοδρά, λέγοντας ότι «υποστηρίζει ανυπόστατα πράγματα» και αφήνει υπόνοιες λέγοντας «ποιούς σκοπούς εξυπηρετείτε επιτέλους;». Αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Καλογιάννης: «Έμεινα έκπληκτος από τις ανακρίβειες και τα ψεύδη που περιέχονται στην επιστολή σας με την οποία με εμφανίζετε να έχω, δήθεν, προτείνει ένα «σκανδαλώδες έργο» και μάλιστα στο νομό μου!» και συνεχίζει, κατηγορώντας το WWF ότι δεν έχει στην πραγματικότητα κάνει κάτι ουσιαστικό για την προστασία της Πίνδου, εν αντιθέσει με εκείνον και τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Πάρκου Βοόρειας Πίνδου κ.α. Στην πραγματικότητα όμως, ο κ. Καλογιάννης παίζει με τις λέξεις. Προφανώς και η συγκεκριμένη μελέτη δεν προβλέπει κατασκευή μεγάλου φράγματος, όπως αναφέρει ο κ. Καραβέλλας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύει και ένα φαραωνικών διαστάσεων έργο εκτροπής του ποταμού. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός λέει επί λέξει: «Κανένα φράγμα, ούτε καν μικρό, δεν προβλέπεται στη σχετική μελέτη του έργου, την οποία προφανώς δεν μπήκατε στο κόπο να διαβάσετε. Άλλωστε, αυτό θα ήταν αδύνατο, γιατί στην ΚΥΑ 23069/2005 θεσμοθέτησης του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου προβλέψαμε τη δυνατότητα εγκατάστασης στην περιοχή μόνο μικρών υδροηλεκτρικών έργων».
«Αναβαθμός 4-5 μέτρων»
Το έργο, το οποίο είναι εμπνεύσεως του πατέρα του σημερινού βουλευτή της ΝΔ, προβλέπει την «εγκατάσταση αναβαθμού 4-5 μέτρων και αντλιοστασίου» στον Αώο. Αυτές τις παρεμβάσεις, οι τοπικές αρχές και οι φορείς στο σύνολό τους σχεδόν, τις ονοματίζουν: εκτροπή του ποταμιού. Σύμφωνα με τη μελέτη, το νερό θα πηγαίνει στον ταμιευτήρα πηγών Αώου και κατόπιν, θα οδηγείται στο λεκανοπέδιο για εμπλουτισμό της Παμβώτιδας, για άρδευση, αλλά και για… τρία υδροηλεκτρικά, τα οποία είναι μικρά: ένα στο Γρεβενίτι, ένα μέσα στο λεκανοπέδιο, στην ανατολική όχθη της λίμνης και ένα ακόμα στον Καλαμά, όπου προβλέπεται ότι μετά τον εμπλουτισμό της Παμβώτιδας, θα οδηγείται ποσότητα νερού για την παραγωγή ενέργειας.
Κατά Αμαράντου
Η κοινή υπουργική απόφαση η οποία φέρει και την υπογραφή του κ. Καλογιάννη, μαζί με άλλων, πρώην πλέον κυβερνητικών στελεχών, προβλέπει ότι μπορούν να γίνουν, τόσο το έργο της «αξιοποίησης υδατικού δυναμικού Πίνδου», η εκτροπή δηλαδή του Αώου με σκοπό, μεταξύ άλλων και της μεταφοράς νερού στο λεκανοπέδιο, αλλά και η μεταφορά από τον Αμάραντο, που είναι πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου. Αυτό το συγκεκριμένο έργο, ο κ. Καλογιάννης το… απορρίπτει. Θεωρεί ότι «δεν είναι η βέλτιστη λύση α την ύδρευση των Ιωαννίνων από τεχνικής και περιβαλλοντικής απόψεως, δεν λύνει κανένα άλλο πρόβλημα (άρδευση, εμπλουτισμός), ιδίως δε όταν είναι γνωστό ότι παλιότερες μελέτες προέβλεπαν τη μεταφορά νερού από τον Αμάραντο μόνο για τις ανάγκες του Δήμου Κόνιτσας» και κατηγορεί τον κ. Καραβέλλα γιατί το αποσιωπά από τις αιτιάσεις του. Όσο για το έργο που υποστηρίζει με την επιχειρηματολογία του ο κ. Καλογιάννης, αναφέρει ότι «η ενίσχυση της ύδρευσης των Ιωαννίνων έχει τεκμηριωμένα αναδειχθεί ως θέμα άμεσης προτεραιότητας από τη δεκαετία του 1990 και έκτοτε εκκρεμεί». Τότε περίπου, είχε προτείνει για πρώτη φορά το έργο ο πατέρας του σημερινού βουλευτή, Λευτέρης Καλογιάννης. Ωστόσο, το ΤΕΕ έχει διαφορετική άποψη από τον κ. Στ. Καλογιάννη: «Ποια λοιπόν είναι η σκοπιμότητα υιοθέτησης περιγραφής και πρότασης υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου;» διερωτάται το Τεχνικό Επιμελητήριο, εφόσον η ίδια μελέτη, την οποία κατηγορεί για ασάφειες, δεν εντοπίσει πρόβλημα ποσοτικής επάρκειας στο λεκανοπέδιο.
πηγή: Ηπειρωτικός Αγών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου