Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013

«Χείμαρρος» κατά Στ. Καλογιάννη για τη στάση του στο έργο της εκτροπής

Η «Κίνηση Πολιτών για την προστασία του Αώου»
awos bobousa
Δριμύ «κατηγορώ» κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών, Σταύρου Καλογιάννη για το έργο εκτροπής του Αώου, την εμπλοκή και στάση του, απευθύνει με ανακοίνωση της η «Κίνηση Πολιτών για την προστασία του Αώου».

Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη υπογραφή από το υπουργείο Περιβάλλοντος (και άλλα) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το προτεινόμενο σχέδιο διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού της Ηπείρου, η οποία προβλέπει και την εκτροπή Αώου, όπως και τη μεταφορά νερού από τον Αμάραντο.

Η «Κίνηση Πολιτών», έχοντας διαβάσει και την σκληρή απάντηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού προς το WWF Ελλάδος, με το επιχείρημα ότι το νερό χρειάζεται στο λεκανοπέδιο για ύδρευση και άρδευση και στη διαδρομή θα αξιοποιείται ενεργειακά χωρίς φράγματα (αμφισβήτησε την επιλογή του Αμαράντου που ήδη μελετάται), επιτίθεται στον κ. Καλογιάννη με βαρείς χαρακτηρισμούς και κάνει λόγο για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων μέσα από το έργο που προωθείται και όχι για την προστασία του περιβάλλοντος και το συμφέρον του τόπου και των πολιτών.
Στην ανακοίνωση «εγκαλείται» ο κ. Καλογιάννης για την μη αναφορά του στον πρόσφατο απολογισμό πεπραγμένων του στο υπουργείο (είναι αλήθεια, όπως και το γεγονός ότι δεν ρωτήθηκε, λόγω πληθώρας θεμάτων, από τους δημοσιογράφους), ενώ δηλώνεται ότι το έργο δεν πρόκειται να γίνει.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
-«Φαρδιά πλατιά στην έγκριση της ΣΜΠΕ υπάρχει η υπογραφή του κ. Σταύρου Καλογιάννη, τέως αναπληρωτή υπουργού Υποδομών. Λίγες μέρες πριν την δημοσιοποίηση της μελέτης ο κ. Καλογιάννης έκανε απολογισμό πεπραγμένων και ΔΕΝ ανέφερε τίποτα για την σχετική ΣΜΠΕ.
-Είναι πράγματι χαρακτηριστικό του ύφους του εν λόγω πολιτικού να μην καυχιέται για τα μεγάλα του επιτεύγματα για τον τόπο. Πράγματι ο κ. Καλογιάννης αγωνίζεται με τεράστιο πάθος για να αποτελειώσει τον Αώο εμπλουτίζοντας την κληρονομιά του πατρός. Από άρπαγες της κάλπης, άρπαγες των νερών.
-Για το συμφέρον μας , για το καλό μας, για την σωτηρία του τόπου (αυτού του δύστυχου τόπου) αναμετρήθηκε με τους πάντες. Δήμαρχοι , Δημοτικά Συμβούλια, Φορείς διαχείρισης , Επιστημονικοί φορείς, Οικολογικές οργανώσεις, δεν κατάφεραν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του τεράστιου πολιτικού άντρα που με περίσσια δύναμη τα κατάφερε.
-Κατάφερε να γίνει το πρώτο βήμα για την καταστροφή ενός από τα πιο ωραία οικοσυστήματα της πατρίδας μας. (Τι τα θέλουμε τα οικοσυστήματα, η «ανάπτυξη» μετράει).
-Κατάφερε να βοηθήσει τις εταιρείες ενέργειας να βάλουν πόδι στην περιοχή. (θα βγουν λεφτά φίλε μου , πολλά λεφτά). Κατάφερε να περιφρονήσει επιστήμονες , φορείς , πολιτικούς , πολίτες ( μα, ποιοι είναι όλοι αυτοί μπροστά στο μέγεθος και το ειδικό βάρος Καλογιάννη;).
-Ποια ανεξάρτητη, τεκμηριωμένη μελέτη αποδεικνύει άραγε ότι τα Γιάννενα χρειάζονται κι άλλο νερό για πιουν;
Δεν έχουν γνώμη ο Δήμος Ιωαννιτών, η ΔΕΥΑΙ, ο ΣΥKΛΙ;
Ή μήπως το νερό θα το καταβροχθίσουν οι βαρώνοι της εμφιάλωσης;
-Δεν είναι βέβαια μόνος του . Έχει πίσω του τεράστια συμφέροντα . Και για τον λόγο αυτό τον ρωτάμε ευθέως: Εξυπηρετείτε συμφέροντα αλλότρια από τα λαϊκά Κε Καλογιάννη; Αν ναι, τότε ποια είναι; Αν όχι, τότε για ποιόν λόγο στα κρυφά και μουλωχτά , χωρίς ποτέ να τοποθετηθείτε αναλυτικά για την αναγκαιότητα αυτού του φαραωνικού έργου αγωνίζεστε με τέτοιο μένος για να το υλοποιήσετε;
Ποιο το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας ;
Θέσεις εργασίας; Ελάχιστες.
Ανάπτυξη περιοχής; Καμία.
Υποβάθμιση περιοχών ; Τεράστια (οικολογική, οικονομική, πολιτισμική κλπ.) Ποιος τελικά κερδίζει;
Η πατρίδα μας ή η ΤΕΡΝΑ και η ΔΕΗ;
Ο λαός μας ή ο κάθε μεγαλοεργολάβος και τα όργανά του;
-Ό,τι και να συμβεί, το έργο εκτροπής ΔΕΝ θα γίνει . Όταν θα αποφασίσετε να απευθυνθείτε στον κόσμο (μάλλον ΔΕΝ το τολμάτε) να ξέρετε ότι πλέον ο λαός (και κυρίως και οι ψηφοφόροι σας) και ξέρουν και μπορούν πλέον.
Κίνηση Πολιτών για την προστασία του Αώου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου