Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Η φραγματοποίηση των ποταμών και η ιδιωτικοποίηση νερού και ενέργειας: Η περίπτωση της εκτροπής του Αώου.

Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013, στις 9 μ.μ. στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Nosotros (Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια).
Η υπόθεση της εκτροπής των νερών του ποταμού Αώου από τις πηγές του στη Βάλια Κάλντα, στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου της βόρειας Πίνδου, προς την λίμνη Παμβώτιδα, με τελευταίο πρόσχημα την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, τείνει να μετατραπεί σε μία ακόμη περιπέτεια του πολιτικού συστήματος της χώρας, αντίστοιχη με εκείνη της φαραωνικής ιδέας εκτροπής των νερών του Αχελώου προς τη Θεσσαλία.

Στην περίπτωση της εκτροπής του Αχελώου , με την αμέριστη συμβολή των κατοίκων της Μεσοχώρας, αναπτύχτηκε ένα πανελλαδικό κίνημα πολιτών ενάντια στη λεηλασία του νερού από τους κερδοσκόπους της ενέργειας και το φραγματοκατασκευαστικό λόμπι.

Αντίστοιχο, ακομμάτιστο και αμεσοδημοκρατικό, κίνημα πολιτών κατάφερε να ακυρώσει τη φραγματοποίηση του Αράχθου, ενώ κινήματα πολιτών σε όλη την Ελλάδα αυτή τη στιγμή αντιστέκονται σθεναρά στην ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) και την αρπαγή του από εταιρείες για ρυπογόνες και καταστροφικές δραστηριότητες (π.χ. χρυσός – Χαλκιδική, Κρήτη- βιομηχανικές ΑΠΕ).


Από τα τέλη του 2012, στη Βοβούσα του Ζαγορίου και την Κόνιτσα, δυο περιοχές που διατρέχει ο Αώος, μία αντίστοιχη κίνηση πολιτών δραστηριοποιείται για την ακύρωση του έργου εκτροπής που προωθούν ΤΕΡΝΑ- ΔΕΗ Ανανεώσιμες από κοινού με το ντόπιο πολιτικό σύστημα. 

Η κυβέρνηση, τα κάθε λογής συμφέροντα, μαζί τους και τα μεγάλα ΜΜΕ, προσπαθούν με πρόσχημα την αντιμετώπιση της βαθειάς συστημικής κρίσης της οικονομίας και της κοινωνίας, να εκποιήσουν τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά. Στο στόχαστρό τους  έχει μπει το Νερό, ένα κατ΄ εξοχήν κοινό φυσικό αγαθό που ανήκει σε όλους μας, άρα δεν μπορεί να πουληθεί, να ιδιωτικοποιηθεί και να αποτελεί πηγή κερδοσκοπίας.

Η δικτύωση των κινήσεων, η φραγματοποίηση των ποταμών και η ιδιωτικοποίηση νερού και ενέργειας: Η περίπτωση της εκτροπής του Αώου, η δημιουργία ενός μετώπου για το νερό και τα δημόσια συλλογικά αγαθά, ο ενεργειακός σχεδιασμός στα χέρια της κοινωνίας και όχι των ασύδοτων κερδοσκόπων της ενέργειας, είναι μεταξύ άλλων τα ανοιχτά θέματα που θα συζητηθούν την Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013, στις 9 μ.μ. στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Nosotros (Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια). Θα γίνει και ενημέρωση για το τριήμερο οικο-camping στη Βοβούσα, 9,10,11 Αυγούστου 2013.

Μιλούν:
-Παύλος Κοντογιάννης, Κίνηση Πολιτών για την προστασία του Αώου (http://protectaoos.blogspot.gr)
-Νίκος Ιωάννου, Πανελλαδική Κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου (http://aheloos.blogspot.gr/)
Διοργάνωση: Κίνηση για την προστασία του Αώου, Nosotros.

ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ:
Τηλ. επικοινωνίας:
6944-673212 (κ. Κοντογιάννης)
6972-670073 (κ. Ιωάννου)

Επικοινωνία:

http://protectaoos.blogspot.gr, fb: Protect Aoos «Κίνηση Πολιτώνγια την Προστασία του Αώου ποταμού»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου