Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Δελτίο Τύπου για ΟΙΚΟ-CAMPING ενάντια στην εκτροπή του Αώου – Βοβούσα 9,10,11 Αυγούστου "updated"

Το τριήμερο 9, 10 και 11 Αυγούστου 2013 η «Κίνηση Πολιτών για την προστασία του ποταμού Αώου» διοργανώνει οικο-camping στη Βοβούσα (Ανατολικό Ζαγόρι), στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα, ενάντια στην εκτροπή των νερών του ποταμού προς το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.
Στόχος μας είναι να ακυρωθεί η αρπαγή κι άλλου νερού από το ποτάμι, έργο το οποίο σχεδιάζουν να υλοποιήσουν οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ ανανεώσιμες, έπειτα από πρόταση του παλιού βουλευτή Ιωαννίνων Λ. Καλογιάννη, και ευρύτερα να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του πολύτιμου φυσικού αγαθού του νερού, το οποίο –όπως και τα υπόλοιπα δημόσια αγαθά- βρίσκεται στο στόχαστρο των λόμπι της εμφιάλωσης και της ενέργειας, με όχημα τους αυθαίρετους κρατικούς σχεδιασμούς.


ΤΟ ΕΡΓΟ
Η εκτροπή μεθοδεύεται με την εκκωφαντικά σιωπηρή συναίνεση της περιφερειακής αρχής Ηπείρου, η οποία, τον Απρίλιο του 2013, με διαδικασίες εξπρές ενέκρινε, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, το σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων της Ηπείρου. Το έργο με τον πομπώδη τίτλο «Αξιοποίηση Υδάτινου Δυναμικού Πίνδου με υδροηλεκτρική εκμετάλλευση και δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων νερού για άλλες ανάγκες» (μεταξύ των χρήσεων και η ύδρευση της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής) περιλαμβάνεται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής της Ηπείρου. Η ΚΥΑ υπογράφηκε στις 8 Ιουλίου 2013 και φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του τέως αν. υπουργού Υποδομών και βουλευτή Ιωαννίνων, Στ. Καλογιάννη, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερη θέρμη να αποτελειώσει τον Αώο.
Ο ΑΩΟΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ
Ήδη, λειτουργεί φράγμα στις πηγές Αώου, από το 1991, το οποίο ετησίως κατακρατά 100 εκ. κυβ. μέτρα νερού, κάτι το οποίο έχει μειώσει τη ροή του νερού με επιπτώσεις στη Βοβούσα, τον κάμπο της Κόνιτσας και την Αλβανία. Ο ποταμός πηγάζει από την καρδιά της Πίνδου, τη Βάλια Κάλντα και τις Πολιτσές Μετσόβου και εκβάλλει στην Αδριατική Θάλασσα, αφού διασχίσει και την Αλβανία έως την Αυλώνα. Έχει μήκος 260 χλμ. , εκ των οποίων, τα 70 σε ελληνικό έδαφος ίσαμε τον κάμπο της Κόνιτσας και τα υπόλοιπα στην Αλβανία. 
Εάν κατασκευαστεί το έργο από το οποίο προβλέπεται να κατακρατηθούν άλλα 70 εκ. κυβ. μέτρα νερού, το ποτάμι ουσιαστικά θα στερέψει. Θα επηρεαστούν ο πολιτισμός και ιστορία της περιοχής, όλες οι ανθρώπινες και φυσικές δραστηριότητες, καθώς ο Αώος δεν είναι απλά ένα ποτάμι, ένα οικοσύστημα. Είναι ένας υδάτινος δρόμος, με διεθνικότητα και πολιτισμική διάσταση.
Η προτεινόμενη εκτροπή (από τη Β’ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου  η οποία ορίζεται ως ζώνη διατήρησης οικοτόπων και ειδών απαγορεύοντας τέτοιου είδους δραστηριότητες) αποτελεί εκτροπή της λογικής και διατάραξη του φυσικού κύκλου του νερού, καθότι δεν θα προσφέρει παρά ζεστό χρήμα στα ταμεία των εργολαβικών-ενεργειακών εταιρειών, όπως έχει αποδείξει περίτρανα και η παγκόσμια εμπειρία από αντίστοιχα έργα (Τουρκία, Κίνα, Ισπανία).
 Όπως φανερώνει η υπόθεση της εκτροπής των νερών του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, όπως απέδειξε η πρόταση για κατασκευή μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στον Άραχθο, όπως διαφαίνεται στην περίπτωση του προτεινόμενου φράγματος στην Αβαρίτσα του Καλαμά, το οποίο επίσης ανέλαβε η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – ΔΕΗ.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ
Ως Κίνηση Πολιτών ξεκινήσαμε τον αγώνα μας ενάντια στην εκτροπή και για την προστασία του ποταμού το φθινόπωρο του 2012.
Μέχρι στιγμής -μεταξύ άλλων- έχουμε διοργανώσει μία επιστημονική ημερίδα στη Βοβούσα (29-30 Ιουνίου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών και φορέων), παρεμβάσεις στα τοπικά και πανελλαδικά Μέσα ενημέρωσης, συζητήσεις ενημερωτικές στα Γιάννενα, εκδήλωση στην Κόνιτσα τον περασμένο Μάρτιο.
Ακόμη, το διήμερο 29-30/6 πραγματοποιήθηκε στη Βοβούσα έκθεση φωτογραφίας της φωτογραφικής ομάδας Phasma2. Το διήμερο στηρίχτηκε από τους Δήμους Ζαγορίου και Κόνιτσας, οι οποίοι επίσης αντιτίθενται στην εκτροπή, όπως και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου.
Οι δραστηριότητές μας συνεχίζονται με το τριήμερο οικο-camping του Αυγούστου το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο καταφύγιο «Βάλια Κάλντα» (2,5 χλμ. πριν τη Βοβούσα), δίπλα στον ποταμό. Η Βοβούσα είναι ο πρώτος οικισμός που συναντά ο Αώος στο διάβα του και σε αυτόν οφείλει πιθανότητα το όνομά της (από τη βοή του).  Το camping περιλαμβάνει δημόσιες συζητήσεις, κατασκήνωση, την έκθεση φωτογραφίας της ομάδας Phasma2, αθλητικές δραστηριότητες, πεζοπορία προς το πιθανό σημείο εκτροπής (θέση Σμιξώματα), παιδικό εργαστήρι, προβολές ντοκιμαντέρ, διανομή προϊόντων από πρωτοβουλίες αλληλέγγυας οικονομίας.
Θα συμμετέχουν κινήσεις πολιτών που αντιδρούν στην αρπαγή του νερού και πρωτοστατούν και σε άλλα οικολογικά κινήματα (Άραχθος, Αχελώος, Καλαμάς, Χαλκιδική κλπ.).
Πληροφορίες – συμμετοχές για το camping και συνεντεύξεις στα 6944-673212 , 6956-118377, 6975226917, 
Στοιχεία επικοινωνίας:protectaoos.blogspot.com
                Facebook       : Protect Aoos "Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Αώου ποταμού."
                     e-mail    :protectaoos@gmail.com

3 σχόλια:

  1. Ο πανελλήνιος σύλλογος fly fishing και προστασίας της άγριας πέστροφας "Αστραιος",στηρίζει την όλη προσπάθεια και θα δώσει το παρόν....
    www.flyfishing.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Friends of Nature Greece στηρίζει τους αγώνες για την σωτηρία του Αωού http://www.nfgr.org/ http://naturefriends-gr.blogspot.gr και θα προβάλει τις εκδηλώσεις του τριημέρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναρτήσαμε τις αφίσες - Νέοι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ GRYNF

    ΑπάντησηΔιαγραφή