Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Δυναμώνει το μέτωπο κατά εκτροπής Αώου

Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2013 |  
Nikos Palaiologos/phasma2
Η πρόσφατη ημερίδα στη Βοβούσα για τον ποταμό Αώο «ξαναζωντάνεψε» τις αντιδράσεις κομμάτων, κοινωνικών και περιβαλλοντικών φορέων κατά της σχεδιαζόμενης εκτροπής του ποταμού από την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ένα έργο που προέκυψε στο σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων Ηπείρου. Ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, που παραβρέθηκε στην ημερίδα, επέστρεψε στο Στρασβούργο, όπου έκανε παρέμβαση για το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στον επίτροπο Περιβάλλοντος. Επί του γιαννιώτικου εδάφους, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, με τη νέα της σύνθεση, καλεί όλους τους φορείς να εκφράσουν δημόσια την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο έργο.


Ο κ. Αρσένης ενώπιον της Ολομέλειας ζήτησε από τον επίτροπο Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ, που ήταν παρών, να εξετάσει με προσοχή τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που, όπως είπε, χρησιμοποιεί την ευρωπαϊκή οδηγία-πλαίσιο για το νερό προκειμένου να νομιμοποιήσει το έργο αυτό μέσω της αναφοράς του στο σχέδιο διαχείρισης υδάτων που απαιτεί η οδηγία. Σε δήλωσή του, ο ευρωβουλευτής ανέφερε ότι «η εκτροπή που πάση θυσία η κυβέρνηση προσπαθεί να νομιμοποιήσει και υλοποιήσει είναι ένα έργο που ούτε η ίδια μπορεί να δικαιολογήσει» και ανέφερε την επίκληση εκ μέρους της περί εμπλουτισμού της λίμνης Παμβώτιδας που αποτελεί, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «δικαιολογία». «Για να παράξουν μέσω υδροηλεκτρικών φραγμάτων 13MW, όσο ρεύμα παράγουν 5 ανεμογεννήτριες, θέλουν να κατασκευάσουν σήραγγες μεταφοράς νερού από το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου στο Μέτσοβο και από εκεί στα Γιάννενα» είπε ενδεικτικά. Και αναρωτήθηκε: «Για χάρη ποιου συμφέροντος θέλουν να εκτρέψουν τον Αώο;». Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μήνες ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος έχει καταθέσει ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ίδιο θέμα.
Το αίτημα για ακύρωση των σχεδίων εκτροπής του Αώου καταθέτει και το τοπικό ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για κατασκευή «πολυδάπανων τερατουργημάτων στον πυρήνα των εθνικών δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, τα οποία κατ’ επίφαση χαρακτηρίζονται ως ενεργειακά, αναπτυξιακά ή εθνικής σημασίας» και προσθέτει ότι «το πρόβλημα της λίμνης Παμβώτιδας, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν είναι ο εμπλουτισμός της με νερό». 
«Κάποιοι θεωρούν ότι είναι απλά ένα ποτάμι που συμβάλλει στην φυσική ομορφιά του τοπίου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όχημα μιας «δήθεν» ανάπτυξης. Για τους ανθρώπους όμως του Ζαγορίου, της Κόνιτσας και όσους αντιλαμβάνονται την δύναμη της φύσης και του νερού, είναι πηγή ζωής για τον άνθρωπο και στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με τον πολιτισμό, την ιστορία και τη ζώσα πραγματικότητα του τόπου» τονίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ και ζητά να εκφράσουν οι φορείς της Ηπείρου τη δημόσια αντίθεσή τους στο έργο αυτό. 
Κατά του έργου το «όχι» του υπογραμμίζει και ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου. «’Έργα’ όπως η σχεδιαζόμενη εκτροπή των νερών του Αώου, μόνο καταστρεπτικές συνέπειες μπορεί να έχουν. Δεν πρέπει να αφήσουμε -και δεν θα αφήσουμε- να γίνει εμπορεύσιμο είδος το νερό και το σπουδαίο φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου