Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

«Το έργο της εκτροπής δεν θα γίνει»

Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013
 | 

«Το έργο της εκτροπής δεν θα γίνει»

Η διαχείριση των υδάτων παραμένει ένα από τα «καυτά» θέματα στην Ήπειρο, που προκαλεί τόσο κοινωνικές τριβές όσο και πολιτικές εντάσεις. Το σχέδιο διαχείρισης υδάτων, που θεωρήθηκε από την πρώτη στιγμή ως ένα πολύ σημαντικό βήμα για να υπάρξει μια ορθολογική και με κανόνες χρήση των νερών –υπόγειων και επιφανειακών-, αμφισβητείται από πολλούς.

Μια αμφισβήτηση που επιτείνεται και από τις αντιφατικές τοποθετήσεις πολιτικών προσώπων. Το σημείο αιχμής του σχεδίου διαχείρισης υδάτων αφορά τη μεταφορά νερού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων: η οποία, σύμφωνα με την εγκεκριμένη πια στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σχεδίου διαχείρισης, έχει δύο πηγές: του Αμαράντου και του Αώου. 
Για τη μεταφορά νερού από τον Αώο έχει δημιουργηθεί εδώ και μήνες ένα δυνατό κοινωνικό «μέτωπο» κατά του έργου που περιλαμβάνει την εκτροπή του ποταμού μέσα στην καρδιά του εθνικού πάρκου Πίνδου. Στον αγώνα αυτόν πρωτοστατεί η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Αώου (http://protectaoos.blogspot.gr), η οποία με χτεσινή της ανακοίνωση ασκεί ιδιαίτερα σκληρή κριτική στον βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ και πρώην αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών Σταύρο Καλογιάννη. 
Η κριτική γίνεται με αφορμή την έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σχεδίου διαχείρισης υδάτων στην Ήπειρο, στην οποία την υπογραφή του έβαλε και ο κ. Καλογιάννης με την ιδιότητα του αναπληρωτή υπουργού. Αν και οι υπογραφές «έπεσαν» προ του ανασχηματισμού, η απόφαση έγκρισης δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουλίου, όπως σημείωνε ο «Η.Α.» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του στις 11 Ιουλίου. Σημειωτέον δε ότι από τον απολογισμό των πεπραγμένων του ως πρώην αναπληρωτή υπουργού, που έγινε στις 5 Ιουλίου στα Γιάννενα, απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά στο σχέδιο διαχείρισης υδάτων. «Είναι πράγματι χαρακτηριστικό του ύφους του εν λόγω πολιτικού να μην καυχιέται για τα μεγάλα του επιτεύγματα για τον τόπο.  Πράγματι ο κ. Καλογιάννης αγωνίζεται με τεράστιο πάθος για να αποτελειώσει τον Αώο εμπλουτίζοντας την κληρονομιά του πατρός» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Αώου. 
Το συγκεκριμένο σχέδιο εκτροπής του Αώου αποτελεί ιδέα του πρώην βουλευτή Λευτέρη Καλογιάννη, πατέρα του βουλευτή και της αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Τατιάνας Καλογιάννη. Η Κίνηση Πολιτών, μεταξύ άλλων, ρωτά τον κ. Καλογιάννη «ποια συμφέροντα εξυπηρετεί», καθώς, όπως σημειώνει, από το έργο δεν εξυπηρετείται κανένα συμφέρον της τοπικής κοινωνίας. Ξεκαθαρίζει δε ότι ο αγώνας της κατά του έργου εκτροπής του Αώου δεν θα σταματήσει. «Το έργο εκτροπής δεν θα γίνει» τονίζει χαρακτηριστικά. Και αναρωτιέται: «Ποια ανεξάρτητη, τεκμηριωμένη μελέτη αποδεικνύει άραγε ότι τα Γιάννενα χρειάζονται κι άλλο νερό για πιουν;». 
Ο κ. Καλογιάννης, στις κατά καιρούς τοποθετήσεις του, υπεραμύνεται του πολυδύναμου έργου αξιοποίησης του υδάτινο δυναμικού της Πίνδου, όπως είναι ο επίσημος τίτλος του, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξουν οφέλη για την ύδρευση της πόλης και των οικισμών του λεκανοπεδίου, για την άρδευση, για τον εμπλουτισμό της λίμνης Παμβώτιδας και για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Οφέλη, που, όπως ανέφερε πρόσφατα, δεν θα έρθουν από τον Αμάραντο. Ο κ. Καλογιάννης υποστηρίζει ότι η μεταφορά νερού από τον Αμάραντο για ύδρευση του λεκανοπεδίου δεν είναι η βέλτιστη λύση. Τη λύση αυτή όμως την υπεραμύνεται με νύχια και με δόντια ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Ο κ. Καχριμάνης, από την πλευρά του, το θέμα της εκτροπής του Αώου το… προσπέρασε, στην προσπάθειά του να κρατήσει προφανώς πολιτικές ισορροπίες. Απέφυγε να το συζητήσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ την ίδια ώρα στις συζητήσεις του με κατοίκους και φορείς υποστηρίζει ότι το έργο της εκτροπής του Αώου δεν θα κατασκευαστεί έτσι κι αλλιώς. Την άποψή του τη στηρίζει στο ότι το κόστος απαλλοτρίωσης εκτάσεων είναι πολύ υψηλό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου