Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

"Οικολογική και οικονομική καταστροφή η εκτροπή νερών του Αωού"


Τους κινδύνους που υπάρχουν σε περίπτωση που γίνει πράξη το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την πραγματοποίηση έργου εκτροπής νερού από πηγές του Αώου στη λίμνη Παμβώτιδα, αλλά και τις σοβαρές αντιρρήσεις που υπάρχουν από τις τοπικές κοινωνίες επεσήμαναν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, αλλά και η "Κίνηση για την προστασία του Αώου".


Στο γεγονός ότι "η παρέμβαση θα γίνει σε περιοχές Natura" αν ξεκινήσει το έργο εστίασε ο κ. Χρυσόγελος, υπογραμμίζοντας ότι "κάθε ενέργεια θα πρέπει να είναι συμβατή με τις ανάγκες προστασίας και βιώσιμης διαχείρισης του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου". Η ανησυχία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη από τη στιγμή που αναμένεται το έργο να προχωρήσει με διαδικασίες fast track, που σημαίνει ότι θα παρακαμφθούν πολύτιμες περιβαλλοντικές μελέτες. "Δεν έχει υπάρξει κάποια διαβούλευση με τους φορείς στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υδάτων", ανέφερε και αντιπαράθεσε ως παράδειγμα προς μίμηση το φυσικό πάρκο στην Αμπρούτσο στην Ιταλία, όπου κάθε χρόνο οι επισκέπτες ξεπερνούν το 1.000.000.
"Το έργο δεν είναι υποτυπωδώς αναπτυξιακό. Ούτε θέσεις εργασίας δημιουργούνται, ούτε αναπτυξιακές υποδομές. Αντιθέτως καταστρέφεται το περιβάλλον. Κέρδη για λίγους, κέρδη για ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες και όποιους κρύβονται από πίσω τους", κατήγγειλε ο κ. Κοντογιάννης από την "Κίνηση για την προστασία του Αώου".
Την αντίθεσή τους με το έργο έχουν εκφράσει ακόμη οι δήμοι Κόνιτσας και Ζαγορίου, ενώ ομόφωνα και κατηγορηματικά αντίθετη είναι η γνωμοδότηση του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου.
Κ.Θ.Π.
πηγή: Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου