Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

«Ντρίπλα» του ΥΠΕΚΑ για εκτροπή του Αώου


Το... βαφτίζει υδροηλεκτρικό από πολυδύναμο
Με... ντρίπλα προσπαθεί να ξεπεράσει τον σκόπελο που προκαλεί οι αντιδράσεις της κοινωνίας αλλά και των Φορέων της περιοχής της Κόνιτσας και του Ζαγορίου μια ενδεχόμενη εκτροπή του Αώου η Ειδική γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ καθώς στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου Διαχείρισης των υδατικών πόρων του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου, δεν περιλαμβάνει το έργο στα μέτρα που προτείνει αλλά, αφού το μετονομάζει σε υδροηλεκτρικό από πολυδύναμο, το εντάσσει στην κατηγορία των προγραμματιζόμενων έργων.


Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή συζήτηση της συγκεκριμένης ΣΜΠΕ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας από όπου διαφάνηκε η προσπάθεια του ΥΠΕΚΑ να... θολώσει τα νερά αφού δεν απεντάσσει εντελώς το έργο από τον προγραμματισμό του, όπως έκανε με τον Άραχθο και το φράγμα στον Αγ. Νικόλαο, αλλά από την άλλη δεν το περιλαμβάνει στα άμεσα μέτρα αφήνοντας έτσι ανοιχτούς λογαριασμούς για το μέλλον.
Η Επιτροπή πάντως ενέκρινε την ΣΜΠΕ με τις ψήφους μόνο της πλειοψηφίας μιας και η αντιπολίτευση για διαφορετικούς λόγους την καταψήφισε.
Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά στο Σώμα ο αρμόδιος προϊστάμενος των υπηρεσιών της Περιφέρειας, Χρόνης Καλτσούνης, στην τελική μορφή της μελέτης δεν περιλαμβάνεται στα προτεινόμενα μέτρα το πολυδύναμο έργου Αώου, αφού εντάχτηκε ως προγραμματιζόμενο έργο στα υδροηλεκτρικά, ενώ στην ίδια κατηγορία των προγραμματιζόμενων εντάχτηκε και αυτό της μεταφοράς νερού από τον Αμάραντο.
Όπως ήταν φυσικό η συζήτηση από το γενικότερο πλαίσιο του σχεδίου διαχείρισης των υδατικών πόρων όλης της Ηπείρου επικεντρώθηκε στο γιατί δεν αποκλείεται το έργο αυτό και αν η μετονομασία του από πολυδύναμο σε υδροηλεκτρικό αλλάζει κάτι επί της ουσίας.
Εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης ο Χρίστος Παπαβρανούσης τόνισε πως το μόνο που αλλάζει είναι ο εμπλουτισμός της λίμνης που έχει απαλειφθεί και ότι κατά τα άλλα το έργο για να γίνει προβλέπει την εκτροπή του Αώου προκειμένου να πραγματοποιηθούν και τα υπόλοιπα υδροηλεκτρικά σε Παμβώτιδα και Καλαμά.
Η απάντηση της κ. Καλογιάννη ήταν ότι η χθεσινή συζήτηση δεν αφορά την εκτροπή του Αώου, αλλά γενικότερα τη διαχείριση των υδάτων στην Ήπειρο και πως όταν και αν έρθει ως έργο για περιβαλλοντική αδειοδότηση στην Επιτροπή της Περιφέρεια τότε θα υπάρξει χρόνος να συζητηθεί το αν και κατά πόσο βλάπτει το περιβάλλον.
Από την πλευρά τους ο δήμαρχος Κόνιτσας, Παναγιώτης Γαργάλας και ο αντιδήμαρχος Ζαγορίου, κ. Μαλανδράκης, ξεκαθάρισαν ότι οι δύο δήμοι αλλά και οι κάτοικοί τους είναι αρνητικοί στην εκτροπή του Αώου και ζήτησαν από την Επιτροπή να το λάβει σοβαρά υπόψη της στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, προτού αποφασίσει.
Δεν πέρασε η πρόταση για αναβολή
Στην αρχή της συνεδρίασης πάντως σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε, χωρίς να εισακουστεί, το θέμα να αναβληθεί και να έρθει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης, στη λογική ότι η εν λόγω μελέτη 600 σελίδων δεν είναι δυνατόν να αναγνωστεί μέσα λίγες μέρες από τα μέλη της Επιτροπής τα οποία καλούνται να γνωμοδοτήσουν επ' αυτής.
Όπως ειπώθηκε η Περιφέρεια Ηπείρου είχε στη διάθεσή της το κείμενο από τα τέλη του 2012 αλλά η αντιπολίτευση την έλαβε μόλις μερικές μέρες πριν την χθεσινή συνεδρίαση, με τον κ. Παπαβρανούση να τονίζει πως είναι αδύνατον η υπηρεσία της Περιφέρειας να θέλει ενάμιση μήνα για να καταθέσει άποψη επί της μελέτης και ταυτόχρονα να ζητείται από τους Περιφερειακούς Συμβούλους που μετέχουν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος να εκφέρουν άποψη έχοντας λάβει γνώσει του περιεχομένου της μελέτης μόλις πέντε μέρες πριν.
Η κ. Καλογιάννη προτάσσοντας για μια ακόμη φορά την χρονική πίεση ως δικαιολογία αρνήθηκε να συναινέσει στο αίτημα της αντιπολίτευσης, έθεσε την πρότασή της σε ψηφοφορία και τελικά με τις ψήφους της συμπολίτευσης το θέμα συζητήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου