Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Εκτρέπουν τον Αώο για να δώσουν έργο στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;


Για χάρη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θέλουν να εκτρέψουν τον ποταμό Αώο στην Ήπειρο και να κατασκευάσουν φράγμα, κατήγγειλε χθες στη Βουλή ο Χρήστος Μαντάς. "Το κρίσιμο σημείο είναι ο σχηματισμός της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Από εκεί άρχισε ξανά αυτή η διαδικασία", είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, επικρίνοντας τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη ότι χρησιμοποιεί την επιχειρηματολογία της ΔΕΗ περί εμπλουτισμού της λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων.

Όντως ο Στ. Καλαφάτης υποστήριξε ότι "πρόκειται για πολλαπλή και φιλική προς το περιβάλλον αξιοποίηση των υδατικών πόρων, η οποία αποσκοπεί στην κάλυψη των μεγάλων αναγκών ύδρευσης της πόλης και των οικισμών του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων", και " δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ανησυχία για τη μείωση του υδάτινου αποθέματος του ποταμού εξαιτίας του έργου κατά τους θερινούς μήνες". Μόνο το 3% της συνολικής εκροής θα αντλείται, είπε, αλλά ο Χρ. Μαντάς τού απάντησε πως είναι "καθαρή απάτη, αφού υπολογίζει τη συνολική παροχή του ποταμού, όχι σε οκτάμηνη, αλλά σε δωδεκάμηνη βάση", και ο υπολογισμός της κυβέρνησης γίνεται όχι στο σημείο εκτροπής, αλλά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, αφού έχει ήδη δεχτεί τα νερά και του Βοϊδομάτη και του Σαρανταπόρου".
"Μέσα στο τελικό σχέδιο διαχείρισης δεν συμπεριλαμβάνεται στα συμπληρωματικά μέτρα το πολυδύναμο έργο Αώου", τον διέψευσε ο Χρ. Μαντάς επισημαίνοντας ότι "το επιχείρημα του εμπλουτισμού της λίμνης Παμβώτιδας για τους 'παροικούντες την Ιερουσαλήμ' έχει καταπέσει" και μπορεί να λυθεί από την αξιοποίηση των ίδιων των φυσικών πηγών της Παμβώτιδας.
πηγή: Η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου