Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

«Αναταράξεις» για τη μεταφορά νερού απ’ τον Αώο στην Παμβώτιδα!


Δευτέρα, 01 Απρίλιος 2013 11:06 
 του Κώστα Αγόρη

✔ ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: «Για μας δεν υπάρχει τέτοιο θέμα…»

✔ Αντίθετοι στην εκτροπή του ποταμού δήλωσαν χθες φορείς της Κόνιτσας • Αντιδράσεις και για το φράγμα στον Καλαμά

Αναταράξεις προκαλεί στην περιοχή μας το θέμα της εκτροπής του Αώου ποταμού και της μεταφοράς νερού στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων για τον εμπλουτισμό της Παμβώτιδας. 
Τοπικοί Δήμοι, πολιτικοί, περιβαλλοντικοί φορείς, αλλά και κάτοικοι εκφράζουν καθημερινά την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο ναι μεν περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων Υδατ. Διαμερίσματος Ηπείρου του Υπουργείο Περιβάλλοντος, αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υλοποιηθεί κιόλας.
Για την Περιφέρεια Ηπείρου δεν υπάρχει κανένα θέμα μεταφοράς νερού απ’ τον Αώο, όπως δήλωσε στον «Π.Λ.» ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ενώ χθες επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων εξέφρασαν από την Κόνιτσα την πλήρη αντίθεσή τους στην εκτροπή των νερών του ποταμού προς το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων μέσω της κατασκευής φράγματος στην περιοχή της Βοβούσας. Έργο που ως φορέας υλοποίησής του φέρεται να είναι η ΔΕΗ και η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε.». 

Ο Αλέκος Καχριμάνης
«Η άποψή μας έχει εκφραστεί με συγκεκριμένες ενέργειες κατά το παρελθόν. Για τη συγκεκριμένη μελέτη της μεταφοράς νερού απ’ τον Αώο θεωρούμε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα», τόνισε με νόημα ο Αλέκος Καχριμάνης. Ο Περιφερειάρχης προτίμησε να κάνει αναφορά στην μελέτη για τη μεταφορά νερού στα Γιάννινα απ’ τον Αμάραντο. Νερό που είναι πόσιμο και προορίζεται αποκλειστικά για την ύδρευση του Λεκανοπεδίου. Η μελέτη ολοκληρώνεται το αμέσως επόμενο διάστημα και το έργο φαίνεται ότι θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς.Ημερίδα στην Κόνιτσα
Χθες το πρωί πάντως σε ημερίδα που διοργάνωσαν ο Δήμος Κόνιτσας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας – Πραμάντων φορείς και κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν κατηγορηματικά αντίθετοι στο σχέδιο εκτροπής των νερών του Αώου με την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος κοντά στη Βοβούσα.
«Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε επιχειρούμενη εκτροπή τέτοιας μορφής και ζητούμε να βρεθούν άλλοι τρόποι αξιοποίησης των νερών του Αώου, αειφορικοί και περιβαλλοντικοί», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αντιδήμαρχος Ζαγορίου Ευτύχιος Μαλανδράκης, κάνοντας λόγο για απρόβλεπτες επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον.

Αρνητικές επιπτώσεις
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου και Πίνδου Αθανάσιος Κοράκης παρουσίασε τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή και λειτουργία του φράγματος στο περιβάλλον της προστατευόμενης περιοχής της Βάλια Κάλντα, ενώ η Καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης Ιφιγένεια Κάγκαλου τόνισε ότι «η Παμβώτιδα θέλει ανανέωση, αλλά αυτό πρέπει αν γίνει με άλλους τρόπους, γιατί η λίμνη δεν αποτελεί μια… μπανιέρα να ρίχνουμε μέσα νερό, να την ξεπλένουμε και μετά να την αδειάζουμε»!
Ο Καθηγητής του Παν/μίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος αναφέρθηκε στο ενιαίο οικοσύστημα του ποταμού Αώου, το οποίο, όπως είπε, δεν μπορεί να τεμαχιστεί και ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης ΑΥΡΙΟ Γιάννης Παπαδημητρίου σημείωσε πως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν δικαιολογεί την εκτροπή ενός ποταμού. Την αντίθεσή τους στο έργο εξέφρασαν στους χαιρετισμούς τους και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, ζητώντας παράλληλα απαντήσεις από τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και τον αναπλ. Υπουργό Ανάπτυξης Στ. Καλογιάννη για την επαναφορά του έργου έπειτα από τέσσερα χρόνια.

Παλιό το σχέδιο 
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η μεταφορά νερών απ’ τον Αώο στην Παμβώτιδα μέσω της εκτροπής του με κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος κοντά στη Βοβούσα είναι σχέδιο που μετράει αρκετά χρόνια. 
Το 2009 είχε «παγώσει» με απόφαση της τότε υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη. Και εκείνη την εποχή είχε προκαλέσει αντίστοιχες με τις σημερινές αντιδράσεις από τοπικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Τι λέει η ΔΕΗ
Σκοπός του σχεδίου εκτροπής του Αώου είναι η διοχέτευση των νερών του ποταμού προς τον Μετσοβίτικο και τη λίμνη των Ιωαννίνων και από κει στον Καλαμά, για να ενισχυθεί η ηλεκτροπαραγωγή των σταθμών Γρεβενιτίου, Μετσοβίτικου και Καλαμά. Για την υλοποίηση του σχεδιασμού προβλέπεται η κατασκευή φράγματος μεταξύ Βοβούσας και Σμιξωμάτων, όπου η συμβουλή του Αώου με το Αρκουδόρεμα. Στελέχη της ΔΕΗ υποστηρίζουν ότι η ορεινή υδροληψία έχει σχεδιαστεί εκτός των ορίων του δρυμού της Βάλια Κάλτνα και εκτός της αντίστοιχης περιοχής προστασίας της φύσης.

Το φράγμα στον Καλαμά
Στο μεταξύ, αντιδράσεις εκδηλώνονται από πλευράς πολιτών και για ένα ακόμη υδροηλεκτρικό φράγμα που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί σε ποταμό της περιοχής μας και συγκεκριμένα στον Καλαμά (κοιλάδα της Αβαρίτσας).
Πολίτες της Θεσπρωτίας συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στο Παλαιοχώρι Φιλιατών και συγκρότησαν ομάδα πρωτοβουλίας, ενάντια στο έργο. Όπως λένε, πίσω από αυτό βρίσκονται «ισχυρά, ιδιωτικά, επιθετικά επιχειρηματικά συμφέροντα»!

Γιατί αντιδρούν
Οι κυριότεροι λόγοι που αντιδρούν οι πολίτες στο φράγμα είναι ο κίνδυνος πλημμύρων και υποβάθμισης των παρακείμενων γεωργικών εκτάσεων εξαιτίας των φαινομένων του μαιανδρισμού που θα εμφανιστούν μετά τις προσχώσεις του φράγματος, οι δυσμενείς επιπτώσεις στην κυκλοφορία των ψαριών, η δυσκολία στην άσκηση ναυταθλητικών δραστηριοτήτων (Ράφτινγκ Κανόε – Καγιάκ) και γενικά η ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση του ποταμού.

Διαφωνούν οι Δήμοι
Πάντως, ο Δήμος Φιλιατών και ο Δήμος Σουλίου, στα όρια των οποίων ανήκει η περιοχή του φράγματος της Αβαρίτσας και της Μπολιάνας, έχουν γνωμοδοτήσει διαφορετικά. Ο Δήμος Φιλιατών είπε ΟΧΙ, ενώ ο Δήμος Σουλίου είπε ΝΑΙ στο έργο, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές επιβαρύνσεις στο περιβάλλον, ενώ θα προκύψουν και αντισταθμιστικά οφέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου