Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

«ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ!

Τετάρτη, 03 Ιούλιος 2013 10:29 
Συντάκτης/τρια: του Κώστα Αγόρης

Ενώ «φουντώνει» η διαμάχη για την αξιοποίησή τους, πρέπει να βρεθεί…

Μέχρι και το… Ευρωκοινοβούλιο έφτασε η εκτροπή του Αώου

• «Όχι» στο έργο είπαν από τη Βοβούσα βουλευτές και τοπικοί φορείς • Ανακοινώσεις Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ και Συλλόγου Προστασίας Αράχθου

• Πρέπει τελικά τα νερά απ’ τα ποτάμια της Ηπείρου να αξιοποιούνται προς όφελος της τοπικής κοινωνίας ή επιβάλλεται η διατήρηση των οικοσυστημάτων τους ακριβώς όπως μας έχουν παραδοθεί απ’ τη φύση;
Δύσκολη η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα και είναι γεγονός ότι ο τρόπος και ο βαθμός εκμετάλλευσης των νερών απ’ τα ποτάμια μας, ενός «πλούτου» από τους λίγους που διαθέτει η Ήπειρος, προκαλεί διχογνωμίες και αντιθέσεις ανάμεσα σε Υπουργεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, κοινωνικούς φορείς και πολίτες. Η αλήθεια πάντως πρέπει να αναζητηθεί κάπου στη μέση, να βρεθεί δηλαδή η «χρυσή τομή» που θα επιτρέπει την ελεγχόμενη αξιοποίηση των νερών, για στόχους όπως η παραγωγή ενέργειας ή η άρδευση, όχι όμως εις βάρος του περιβάλλοντος!


«Φούντωσε» η συζήτηση
Τελευταία η συζήτηση «φούντωσε» ξανά, με αφορμή την σχεδιαζόμενη εκτροπή του ποταμού Αώου, μέσω της κατασκευής μεγάλου φράγματος, ώστε τα νερά του να εμπλουτίσουν αυτά της Παμβώτιδας. Το έργο που σχεδιάζει η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» βρίσκει αντίθετους Δήμους της περιοχής, εκπροσώπους κομμάτων και τοπικούς φορείς, όπως διαφάνηκε για μία ακόμη φορά σε πρόσφατη ημερίδα στη Βοβούσα,  ενώ το θέμα έφτασε μέχρι και στον αρμόδιο Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ε.Ε., μέσω παρέμβασης του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη!
Παράλληλα, νέες αρνητικές τοποθετήσεις για την εκτροπή του Αώου εκφράστηκαν χθες τόσο από τη Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ όσο και  από το Σύλλογο Προστασίας Αράχθου.

Ο Αώος στην Ευρωβουλή
Ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, που βρέθηκε την Κυριακή και στη Βοβούσα όπου εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του για την εκτροπή του Αώου, έφερε το θέμα στην Ευρωβουλή με παρέμβασή του στην Ολομέλεια.
Ο κ. Αρσένης ζήτησε από τον αρμόδιο Επίτροπο Περιβάλλοντος που ήταν παρών στη συνεδρίαση, να εξετάσει με προσοχή τις μεθοδεύσεις, όπως τόνισε, της κυβέρνησης «που χρησιμοποιεί την ευρωπαϊκή Οδηγία - Πλαίσιο για το Νερό για τη νομιμοποίηση του παράνομου αυτού έργου μέσω της αναφοράς του στο σχέδιο διαχείρισης υδάτων που απαιτεί η Οδηγία».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ευρωβουλευτής και σε χθεσινή ανακοίνωσή του από το Στρασβούργο, «η εκτροπή που πάση θυσία η κυβέρνηση προσπαθεί να νομιμοποιήσει είναι ένα φαραωνικό έργο που θα οδηγήσει στην καταστροφή μοναδικών τοπίων του Εθνικού Πάρκου, θα υποβαθμίσει το παρόχθιο δάσος και το προστατευόμενο οικοσύστημα σε μία ορεινή περιοχή που αποκλειστική δραστηριότητα έχει τον οικοτουρισμό και την υλοτομία».
Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι «τα προβλήματα της λίμνης δεν είναι η έλλειψη διαθέσιμου νερού, αλλά οι καταπατήσεις, τα παράνομα έργα, η υφαρπαγή του υδροφόρου ορίζοντα και η κατάχωση πηγών και ρεμάτων που την τροφοδοτούν»!

Ημερίδα στη Βοβούσα
Μια ενδεχόμενη εκτροπή του Αώου μέσω της κατασκευής φράγματος θα ήταν καταστροφική για το οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, ενώ θα έπληττε καίρια την οικονομική και κοινωνική ζωή της ευρύτερης περιοχής, στερώντας κάθε ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη.
Αυτό τονίστηκε την Κυριακή σε ημερίδα που έγινε στη Βοβούσα, με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών, εκπροσώπων Δήμων, επιστημόνων και φυσικά του Φορέα Διαχείρισης Εθν. Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Όλοι είπαν «όχι»!
Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Φορέα Βορ. Πίνδου Στέργιος Βέργος τόνισε ότι το έργο θα στερούσε ένα μεγάλο κομμάτι από τη ζωή της Πίνδου και την ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντ. Αλμπάνης εξέφρασε την αντίθεσή του στον συγκεκριμένο τρόπο μεταφοράς νερού στην Παμβώτιδα. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος σημείωσε πως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το έργο θα είναι οδυνηρές, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς τόνισε ότι η εκτροπή τελικά δεν θα γίνει.
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκαν επίσης ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Παπαδημητρίου, ο εκπρόσωπος της «Κίνησης ενάντια στην εκτροπή του Αώου» Παύλος Κοντογιάννης κ.α..

Η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ
Την ακύρωση «οποιωνδήποτε σχεδίων για εκτροπή του Αώου, όπως η κατασκευή πολυδάπανων τερατουργημάτων στον πυρήνα των Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, τα οποία κατ’ επίφαση χαρακτηρίζονται ως ενεργειακά, αναπτυξιακά ή εθνικής σημασίας», ζητά με χθεσινή ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, καλώντας παράλληλα όλους τους φορείς της Ηπείρου να εκφράσουν δημόσια την αντίθεσή τους σε ένα έργο το οποίο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε., «καταστρέφει τον φυσικό πλούτο της περιοχής, αντίκειται στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, πλήττει τον εναλλακτικό τουρισμό…».

Ο Σύλλογος Αράχθου
Την αντίθεσή του, τέλος, στο έργο εκτροπής των νερών του Αώου εξέφρασε με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «το νερό είναι ένα κατ’ εξοχήν κοινό  φυσικό αγαθό που ανήκει σε όλους μας, άρα δεν μπορεί να πουληθεί, να ιδιωτικοποιηθεί και να αποτελεί πηγή κερδοσκοπίας»!
Σύμφωνα με το Σύλλογο, «με τα φράγματα και τα σχέδια εκτροπών δεν καταστρέφεται μόνο το φυσικό περιβάλλον και τα ποτάμια οικοσυστήματα. Υφαρπάζεται  και στερείται από τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες ένα αγαθό που είναι συνυφασμένο με τη ζωή των κατοίκων διαχρονικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου