Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

«Saving Europe’s last free flowing wild River – Vjosa/Aoos» μια βραδιά αφιερωμένη στον ποταμό Αώο/Vjosa

ΠΡΟΒΟΛΗ – ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Στις πλαίσια του προγράμματος «Saving Europe’s last free flowing wild River – Vjosa/Aoos», η Πίνδος Περιβαλλοντική διοργανώνει μια βραδιά, στις 22/11/2018, στις 20:00, στην αίθουσα Δημ. Χατζή (παλαιά Σφαγεία), αφιερωμένη στον ποταμό Αώο/Vjosa και στους ποταμούς των Βαλκανίων γενικότερα. Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό για τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα βαλκανικά ποτάμια οικοσυστήματα, η «μπλε καρδιά» της Ευρώπης. Συγχρόνως, θα ενημερωθούμε για τις αντιστάσεις που αναπτύσσονται σε τοπικό και διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών και την προστασία των τελευταίων ποταμών ελεύθερης ροής στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
• Προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ «Blue Heart»: Ένα νέο ντοκιμαντέρ, της Patagonia που αφηγείται την ιστορία των αγώνων για να αποτραπεί η καταστροφή των τελευταίων ποταμών ελεύθερης ροής της Ευρώπης από την κατασκευή 3.000 υδροηλεκτρικών έργων. Θα γνωρίσουμε συγκινητικά παραδείγματα αγώνα από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αλβανία και ΠΓΔΜ.
• Ενημέρωση από τον Όλσι Νίκα (EcoAlbania) για την κατάσταση του ποταμού Αώου/Vjosa και τους αγώνες στην αλβανική πλευρά για την προστασία του.
• Ενημέρωση από τον Γιάννη Παπαδημητρίου (μέλος Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Ηπείρου) σχετικά με τις προσπάθειες διεθνούς συντονισμού για τη σωτηρία των ποταμών της Ευρώπης.
Πίνδος Περιβαλλοντική
Νοέμβρης, 2018




Λίγα λόγια για την ταινία:
BLUE HEART
the fight to save Europe'slast wild rivers
Η τελευταία ταινία ντοκιμαντέρ της Patagonia, "Blue Heart", περιγράφει τη μάχη για τη σωτηρία των τελευταίων ευρωπαϊκών ποταμών ελεύθερης ροής, και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση παγκοσμίως, σχετικά με μια πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή στην Ευρώπη. Στη Βαλκανική Χερσόνησο που φιλοξενεί τους τελευταίους ποταμούς ελεύθερης ροής στην Ευρώπη, σχεδιάζονται περισσότερα από 3.000 υδροηλεκτρικά έργα που απειλούν με καταστροφή το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής. Αν οι σθεναρές αντιστάσεις των ντόπιων καμφθούν, ένα οικοσύστημα 20.000 χιλιομέτρων κρυστάλλινων και ορμητικών νερών θα καταστραφεί για πάντα από χιλιάδες φράγματα και εκτροπές, την ίδια ώρα που στον Δυτικό Κόσμο η κατασκευή φραγμάτων έχει παγώσει.
Ντόπιοι ακτιβιστές και ευρωπαϊκές Μ.Κ.Ο. παλεύουν ενάντια στην κρατική διαφθορά και το διεθνές κατασκευαστικό-χρηματοπιστωτικό σύμπλεγμα. Η ταινία Blue Heart περιγράφει: την μάχη για την προστασία του Αώου/Vjosa στην Αλβανία, του ποταμού με το μεγαλύτερο μήκος χωρίς φράγματα· τις προσπάθειες για τη σωτηρία του οικοσύστηματος στην ΠΓΔΜ όπου φιλοξενείται ο Βαλκανικός Λύγκας, ένα σπάνιο είδος, μιας και τα φράγματα που σχεδιάζονται εντός προστατευόμενων περιοχών απειλούν το είδος με εξαφάνιση· τον πολύμηνο αγώνα των γυναικών της Κρούζιτσα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που μέρα και νύχτα είναι στο δρόμο για να διαφυλάξουν την μοναδική πηγή πόσιμου νερού της κοινότητας.
«Αυτός ο απίστευτος αριθμός φραγμάτων και εκτροπών που σχεδιάζουν στα Βαλκάνια, θα έχει ως συνέπεια μια ανεπίστρεπτη περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά λίγοι το συνειδητοποιούν αυτό στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο,» δήλωσε ο Ryan Gellert, Γενικός διευθυντής της Patagonia. «Ελπίζουμε ότι αυτή η ταινία θα φέρει στο κέντρο της παγκόσμιας προσοχής τις τοπικές κοινότητες που παλεύουν για την προστασία των ελεύθερων ποταμών της περιοχής τους και θα προσφέρει ενημέρωση στον κόσμο για το τι είναι τα φράγματα πραγματικά: τεχνολογικά ξεπερασμένα και περιβαλλοντικά καταστροφικά»
«Πιστεύω ότι η άγρια φύση πρέπει και αξίζει να προστατεύεται. Το να καταστραφεί εξαιτίας μιας πανάκριβης και ξεπερασμένης τεχνολογίας, αποτελεί σπατάλη πόρων και ηθική αγυρτεία,» αναφέρει ο Yvon Chouinard, ιδρυτής της Patagonia.
Η ταινία, μια παραγωγή της Patagonia σε συνεργασία με ευρωπαϊκές ΜΚΟ, κάποιες από τα Βαλκάνια, σε σκηνοθεσία Britton Caillouette, προσπαθεί να συμβάλλει στην ευρύτερη προσπάθεια για την παγκόσμια ευαισθητοποίηση σχετικά με την καμπάνια Save the Blue Heart of Europe. Mέσω της ταινίας και της καμπάνιας, η Patagonia ζητάει από τον κόσμο να αναλάβει δράση άμεσα και να συμμετάσχει στην καμπάνια συλλογής υπογραφών, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στα διεθνή επενδυτικά συγκροτήματα και στις τράπεζες, που χρηματοδοτούν την κατασκευή φραγμάτων, ακόμα και εντός προστατευόμενων περιοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου