Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

«Saving Europe’s last free flowing wild River – Vjosa/Aoos» μια βραδιά αφιερωμένη στον ποταμό Αώο/Vjosa

ΠΡΟΒΟΛΗ – ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Στις πλαίσια του προγράμματος «Saving Europe’s last free flowing wild River – Vjosa/Aoos», η Πίνδος Περιβαλλοντική διοργανώνει μια βραδιά, στις 22/11/2018, στις 20:00, στην αίθουσα Δημ. Χατζή (παλαιά Σφαγεία), αφιερωμένη στον ποταμό Αώο/Vjosa και στους ποταμούς των Βαλκανίων γενικότερα. Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό για τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα βαλκανικά ποτάμια οικοσυστήματα, η «μπλε καρδιά» της Ευρώπης. Συγχρόνως, θα ενημερωθούμε για τις αντιστάσεις που αναπτύσσονται σε τοπικό και διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών και την προστασία των τελευταίων ποταμών ελεύθερης ροής στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
• Προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ «Blue Heart»: Ένα νέο ντοκιμαντέρ, της Patagonia που αφηγείται την ιστορία των αγώνων για να αποτραπεί η καταστροφή των τελευταίων ποταμών ελεύθερης ροής της Ευρώπης από την κατασκευή 3.000 υδροηλεκτρικών έργων. Θα γνωρίσουμε συγκινητικά παραδείγματα αγώνα από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αλβανία και ΠΓΔΜ.
• Ενημέρωση από τον Όλσι Νίκα (EcoAlbania) για την κατάσταση του ποταμού Αώου/Vjosa και τους αγώνες στην αλβανική πλευρά για την προστασία του.
• Ενημέρωση από τον Γιάννη Παπαδημητρίου (μέλος Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Ηπείρου) σχετικά με τις προσπάθειες διεθνούς συντονισμού για τη σωτηρία των ποταμών της Ευρώπης.
Πίνδος Περιβαλλοντική
Νοέμβρης, 2018


Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

ΠΕΡΙ ΕΞΟΡΥΚΤΙΣΜΟΥ


αναδημοσίευση από το http://kokkoi.gr/?p=826
Με αφορμή το ανοικτό μέτωπο της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές και άλλες περιοχές της ΒΑ Χαλκιδικής, παραθέτουμε ένα άρθρο για τον εξορυκτισμό, όχι ως μια παροδική τάση του σύγχρονου (και όχι μόνο) καπιταλισμού, αλλά ως ένα συνεκτικό οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο που ήδη εφαρμόζεται σε πολλές χώρες κυρίως της Λ. Αμερικής. Το κείμενο, αποτελεί μια θεωρητική βάση για τη μελέτη των εξορυκτικών δραστηριοτήτων και των συνεπειών τους σε περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
του Γιώργου Βελεγράκη