Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ενημέρωση από το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου για την Εκτροπή του Αώου


Αγαπητοί,
Σε συνέχεια του κοινού μας αγώνα, σας γνωστοποιούμε τις πρόσφατες, ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις καθώς και τις ενέργειες στις οποίες έχουμε προβεί ως Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ Καλλιστώ και WWF Ελλάς, με σκοπό την αποτροπή υλοποίησης των σχεδίων για την καταστροφική για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής εκτροπή του ποταμού Αώου.
Συγκεκριμένα, έπειτα από την 1272/8-11-2013 Απόφαση του Δ.Σ. (ΑΔΑ: ΒΛ1746Ψ8ΒΩ-55Χ), στην οποία αποφασίστηκε η συμμετοχή του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, στην από κοινού άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως των WWF Ελλάς, Καλλιστώ, Δήμου Κόνιτσας και του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA) ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά των πράξεων που κυρώνουν το Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου και περιλαμβάνουν το έργο της εκτροπής των υδάτων του ποταμού Αώου, σας ενημερώνουμε ότι η προσφυγή για τον Αώο στο ΣτΕ εκδικάστηκε κανονικά στις 4 Φεβρουαρίου 2015.

Όπως μας πληροφόρησε το WWF Ελλάς, το ΥΠΕΚΑ εκπροσωπήθηκε από νομικό σύμβουλο του κράτους, ενώ δεν είχαμε παρεμβάσεις κατά της προσφυγής από την ΔΕΗ ή/και την ΤΕΡΝΑ. Η συζήτηση κύλησε χωρίς ερωτήσεις ή παρατηρήσεις από τους δικαστές, με την εξαίρεση μίας διευκρινιστικής ερώτησης για την διασυνοριακή διαβούλευση.  Δόθηκε προθεσμία μέχρι την 26 Φεβρουαρίου, για την υποβολή του τελικού υπομνήματος. Έτσι λοιπόν βρισκόμαστε σε αναμονή της τελικής απόφασης, πιθανότατα εντός του επόμενου εξαμήνου.
Επίσης, σε συνεργασία με την ΜΚΟ Καλλιστώ και σε συνέχεια καταγγελίας που από κοινού είχαμε υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DGENV) στις 22-07-2013, επανήλθαμε με νέα επιστολή στις 29-12-2014 ώστε να μην μπει η υπόθεση στο αρχείο. Αυτό θα συνέβαινε διότι η ενημέρωση που είχε η Ευρ. Επιτροπή από το Υπουργείο ΠΕΚΑ αφορούσε αποκλειστικά την μη έγκριση τόσο του φακέλου Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων όσο και του φακέλου  Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) το 2010, από την τότε Υπουργό ΠΕΚΑ, κα. Τ. Μπιρμπίλη. Είναι απορίας άξιο ότι η Ευρ. Επιτροπή δεν είχε καμία απολύτως ενημέρωση για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έργο εντάχθηκε στο «Σχέδιο διαχείρισης της περιοχής λεκάνης απορροής ποταμού του υδατικού διαμερίσματος Ηπείρου» του οποίου μάλιστα η σχετική ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) έχει εγκριθεί με την  υπ’αριθ. 169278/08-07-2013 ΚΥΑ. Μάλιστα, η πρόσφατη ΚΥΑ έγκρισης της ΣΜΠΕ «μετονομάζει» εκ νέου τον χαρακτήρα του έργου και το αναφέρει πλέον ως «Αξιοποίηση του Υδατικού Δυναμικού Πίνδου με Υδροηλεκτρική Εκμετάλλευση και Δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων νερού για άλλες ανάγκες» (μεταξύ των χρήσεων του οποίου δύναται να συμπεριληφθεί και η ύδρευση της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής της) με απώτερο στόχο να μην αντιβαίνει στις κατευθύνσεις της ΚΟ 2000/60/ΕΚ και ειδικότερα με τα οριζόμενα περί εξαιρέσεων στο αρ. 4 παρ. 7 της προαναφερόμενης οδηγίας και έτσι η δρομολόγηση της υλοποίησής του να μην συναντήσει άλλα σχετικά νομικά εμπόδια.
Με την προαναφερθείσα επιστολή μας, ενημερώσαμε την Ευρ. Επιτροπή ότι η έγκριση του ανωτέρω Σχεδίου Διαχείρισης αναμένεται να δρομολογήσει την κατασκευή του έργου εκτροπής του Αώου είτε: (α) με διαδικασία «fast track», (προτάσσοντας λόγους εθνικού συμφέροντος), η οποία περιορίζει δραστικά τη δυνατότητα νομικής παρέμβασης ενώ κατ’ ουσίαν «ακυρώνει» την ισχύ των γνωμοδοτήσεων από αρμόδιους φορείς («Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου» ο οποίος έχει ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά με το υπ’αριθ. 686/14/09/2012 σχετικό έγγραφο) είτε (β) με τη διαδικασία της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης σύμφωνα με την οποία, οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις συναρμόδιων φορέων μπορούν να παρακαμφθούν με πολιτική απόφαση, η οποία και πάλι θα επικαλείται λόγους εθνικού συμφέροντος.  Βάση των ανωτέρω, καλέσαμε τις Κοινοτικές Αρχές να παραμείνουν αφενός σε εγρήγορση και αφετέρου να ζητήσουν περαιτέρω ενημέρωση/πληροφόρηση από τις ελληνικές αρχές για το θέμα με βάση τα ανωτέρω.
Ο Φορέας Διαχείρισης σεβόμενος τον θεσμικό του ρόλο θα συνεχίσει τις προσπάθειές του στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και θα σας ενημερώνει για κάθε νέα εξέλιξη.

Για το Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.




Δρ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΛΛΙΝΗΣ
Δασολόγος, Επικ. Καθηγητής ΔΠΘ

 
 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου