Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Eλ.Καλογιάννης:Επιστολή στον Πρωθυπουργό με θέμα την τραγική κατάσταση της λίμνης Παμβώτιδας.


"Η λίμνη Παμβώτιδα και ολόκληρο το οικοσύστημά της, καθημερινά αργοπεθαίνουν από έλλειψη καθαρού νερού"

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Επιμελώς αποσιωπάται από όλους τους αρμόδιους φορείς των Ιωαννίνων, ενώ τηρούν σιγήν … ιχθύος, οι πάμπολλες οικολογικές μας οργανώσεις, για την τοξική βόμβα που έσκασε στην ωραία μας Παμβώτιδα την περασμένη εβδομάδα.
Όπως αναγράφεται στον Τοπικό και Αθηναϊκό Τύπο, μεγάλος αριθμός νεκρών ψαριών επιπλέουν τις τελευταίες ημέρες στην επιφάνεια και στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας.
Τις θλιβερές αυτές εικόνες, αντικρίζουμε καθημερινά χιλιάδες κάτοικοι των Ιωαννίνων και τουρίστες-επισκέπτες της ιστορικής μας πόλεως. Το θλιβερό αυτό φαινόμενο επαναλαμβάνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, πράγμα που επιβεβαιώνουν και οι αρμόδιες αρχές.
Επισημαίνεται εδώ, ότι κατά την θερινή περίοδο και κυρίως κατά τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, η λίμνη μας μεταβάλλεται σε ένα κλειστό καζάνι με νερό που «βράζει», το οξυγόνό της μειώνεται δραματικά και ουδείς ζωντανός οργανισμός μπορεί εύκολα να επιβιώσει.
Η βασική αιτία για τον θάνατο των χιλιάδων ψαριών είναι η έλλειψη οξυγόνου. Αυτό εξάλλου επιβεβαιώνουν και οι αρμόδιοι ιχθυολόγοι. 

Προ δεκαετίας, υπήρξα και ο ίδιος μάρτυρας, παρόμοιου τραγικού φαινομένου. Ανέσυρα από τις όχθες της λίμνης μας δύο (2) νεκρούς κυπρίνους βάρους 10-15 κιλών οι οποίοι πέθαναν από έλλειψη οξυγόνου. 
Ουδείς αρμόδιος συγκινήθηκε τότε, ουδείς οικολόγος έδωσε σημασία, όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα. Απέραντη σιωπή ... Προφανώς για να μη ταυτιστούν και δικαιώσουν, τις από 25ετίας έντονες διαμαρτυρίες και προσπάθειες του Λευτέρη, για τον εμπλουτισμό της λίμνης μας. Ίσως να προκάλεσα και την θυμηδία πολλών με την δημοσίευση στον τοπικό τύπο, εκείνης της φωτογραφίας που καταχωρήθηκε στον Γιαννιώτικο Τύπο
Όμως, αντί του γέλιου, θα ταίριαζε ο θρήνος και το μοιρολόι, για το ζοφερό μέλλον που προδίκαζαν τα νεκρά εκείνα ψάρια, για ολόκληρο το οικοσύστημα της πανέμορφης Παμβώτιδας, που είναι συνυφασμένη με την ιστορία, την τύχη και τη ζωή όλων των Ηπειρωτών.
Ο επαναλαμβανόμενος μαζικός θάνατος χιλιάδων ψαριών είναι άκρως ανησυχητικό φαινόμενο, γι' αυτό και κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου και παρακαλούμε, - και είναι παράκληση όλων των Ηπειρωτών - όπως, αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ:
Αφουγκρασθείτε την κραυγή αγωνίας της λίμνης μας που καθημερινά αργοπεθαίνει με ολόκληρο το οικοσύστημά της από έλλειψη άφθονου, καθαρού και κρυστάλλινου νερού για την ανανέωσή της.
Παρακαλούμε ακόμη, τις οικολογικές οργανώσεις και τη "δράκα" ορισμένων αρρωστημένων Γιαννιωτών, να σταματήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν οψίμως για την τύχη του Αώου ποταμού. Να σταματήσουν τις ημερίδες, τις διημερίδες, τα συνέδρια και τις φιέστες που καθημερινά οργανώνουν (αλήθεια, με τίνος έξοδα;), οι οποίες αποκλειστικό στόχο έχουν να δηλητηριάζουν τους αγνούς και άδολους Κονιτσιώτες και Ζαγορίσιους, ώστε να οδηγούνται σε αποφάσεις επιζήμιες για τον τόπο τους, για  τους ίδιους και για ολόκληρη την Γιαννιώτικη κοινωνία.
Γιατί όμως τόσο έντεχνα, επίμονα, μεθοδικά αποσιωπάται η τύχη της Παμβώτιδας, που καθημερινά αργοπεθαίνει;
Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι, με τις αντίστοιχες, επικίνδυνες και ατεκμηρίωτες κραυγές, ματαίωσαν προ πολλών ετών την εγκριθείσα από τα συναρμόδια Υπουργεία, Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή Ζαγορίου (Ε.Κ.Π.Ζ.) και ζημίωσαν σοβαρά τον τόπο τους.
Με την κατάργηση της (Ε.Κ.Π.Ζ.) καταδίκασαν κυρίως τη νέα γενιά, η οποία ενώ θα εξασφάλιζε πλουσιοπάροχη και μόνιμη εργασία, στον τόπο της, πήρε το δρόμο της ξενιτιάς, με παράλληλη ερήμωση του Ζαγορίου.
Πληροφορούμε ακόμη τους οικολογούντες ότι με την συγκράτηση λίγων νερών από τον Αώο ποταμό, όπως προβλέπεται από την συνταχθείσα πρόταση μας, η οποία υιοθετήθηκε από την Ε.Ε και εγκρίθηκε από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία -δέκα (10) τον αριθμό- της τριτοκομματικής Κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τη Δ.Ε.Η, και αφορά τη συγκράτηση ποσοστού νερού μόλις και μετά βίας 3,5% επί της συνολικής δυναμικότητας του ποταμού Αώου και μάλιστα μόνον κατά την χειμερινή περίοδο και την απόδοση αυτών κατά τη θερινή περίοδο με ομαλή, συνεχή και αδιάκοπη ροή του νερού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, εξασφαλίζεται:
Η ύδρευση της πόλεως των Ιωαννίνων και όλων των δήμων του νομού μέχρι το υψόμετρο 1+300μ, που στενάζουν για ένα "κόμπο" νερό.
Ο εμπλουτισμός και η ανανέωση των νερών της λίμνης Παμβώτιδας, η οποία με ολόκληρο το οικοσύστημά της καθημερινά αργοπεθαίνει, όπως αποδεικνύουν, κατ' επανάληψη, τα νεκρά ψάρια της.
Η άρδευση, με άφθονα και καθαρά νερά, του κάμπου του ευρύτερου λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
Η παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, που καθιστά το έργο βιώσιμο, χωρίς να δαπανήσει το Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ. Όλα δε αυτά χωρίς ουδεμία βλάβη να επέρχεται στο περιβάλλον του Αώου ποταμού.
Η πρόταση αυτή είναι αξιόπιστη και ταυτίζεται με τον «οδικό χάρτη» για επένδυση, απασχόληση και ανάπτυξη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν – Κλόντ Γιούνκερ, τον οποίο σύσσωμη και πανηγυρικά η χώρα μας υποδέχεται σήμερα.
Η πρότασή μας είναι, αγαπητέ Αντώνη:
Ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης των Ιωαννίνων και γενικότερα της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων.
Είναι η μόνη, η μοναδική λύση.
Ωπλισθείτε, αγαπητέ Αντώνη, με καρτερία και ψυχικό σθένος και τολμήστε για να βγει ο τόπος μας από το … “βάλτο”.
Με ξεχωριστή αγάπη και απεριόριστη εκτίμηση,

Ελευθέριος Στ. Καλογιάννης
Πρώην Βουλευτής Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου