Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος αντιτίθεται στην μεθοδευμένη εκτροπή του Αώου ποταμού.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος αντιτίθεται στην μεθοδευμένη εκτροπή του Αώου ποταμού.
Το Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, στη συνεδρίαση της 11/10/2012 με ομόφωνη απόφασή του, εκφράζει κατηγορηματικά την αντίθεση του στη μεθοδευόμενη μερική εκτροπή του Αώου, όπως αυτή περιγράφεται στο προσχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου υπό τον τίτλο «Αξιοποίηση υδατικού δυναμικού Πίνδου με πολλαπλή και πολυδύναμη χρήση νερού και υδροηλεκτρική εκμετάλλευση».
Αυτή η μεθόδευση είναι ο πιο πρόσφατος κρίκος σε μια αλυσίδα ενεργειών που, εδώ και χρόνια, κατατείνουν στον ίδιο, ολέθριο στόχο και, όπως και οι προηγούμενες, θα προσκρούσουν στο φράγμα της αντίστασης των τοπικών κοινωνιών στις οποίες η Π.Σ.Ε. στέκεται αποφασιστικά αλληλέγγυα.

Οι επιπτώσεις που θα προκύψουν από το προτεινόμενο έργο προβλέπονται ιδιαίτερα αρνητικές τόσο για το σύστημα του ποταμού όσο και τις ζώνες διέλευσης των αγωγών. Η προτεινόμενη αφαίρεση 64 έως και 70 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων το χρόνο από την υδάτινη παροχή του Αώου θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες συνέπειες στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, από τη χαράδρα του Αώου και το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου με τις προστατευόμενες περιοχές μέχρι την πεδιάδα της Κόνιτσας καθώς και κατά μήκος της εκτεταμένης ρύσης του ποταμού στη γειτονική Αλβανία.
Η μεθόδευση του έργου στο όνομα του εμπλουτισμού της Παμβώτιδας μόνο ως προκάλυμμα λειτουργεί, προσπαθώντας να συγκαλύψει τα πραγματικά του κίνητρα που δεν είναι άλλα από τη μια κερδοφορία όποιας ιδιωτικής κοινοπραξίας θα αναλάβει την κατασκευή του, και από την άλλη και κυρίως από την εκμετάλλευση των υδροηλεκτρικών σταθμών που θα δημιουργηθούν κατά μήκος των λεκανών απορροής και τούτο γιατί:
Η εκτροπή προς την Παμβώτιδα , σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παραθέσει οι αρμόδιοι φορείς δεν θα βελτιώσει την περιβαλλοντική κατάσταση της λίμνης, η οποία σχετίζεται με τη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων ρυπογόνου λάσπης ως ιζήματος στον πυθμένα της καθώς επίσης με το γενικότερο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι πηγές ρύπανσης στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Όσο καθαρό νερό και αν εισρεύσει στη λίμνη, το πρόβλημα της ρύπανσής της δεν επιλύεται αν δεν αντιμετωπιστούν τα πραγματικά αίτια της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Εξάλλου η Παμβώτιδα δεν πρέπει να αποτελέσει το χώρο του πνιγμού των γειτονικών λεκανών απορροής με την ανεπίστρεπτη παραβίαση φυσικού κύκλου του νερού.
Ο Αώος, μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος, ήδη έχει εποχιακό πρόβλημα μικρής ροής, δεν αντέχει σε νέα υποβάθμιση της υδάτινης παροχής του. Το σχεδιαζόμενο έγκλημα στον Αώο δεν αφορά μόνο το φυσικό περιβάλλον αλλά αναφέρεται στο κοινωνικό, ανθρωπογενές περιβάλλον, επηρεάζοντας προοπτικά την ζωή των ανθρώπων κατά μήκος όλης της ροής του, από τη Βάλια Κάλντα ως τις εκβολές του. 
Οι υδάτινοι πόροι της Ηπείρου, αυτό το μεγάλο φυσικό αλλά και πολιτιστικό πλεονέκτημα του τόπου των πολυτραγουδισμένων “των πέντε ποταμών”, αποτελούν όλο και περισσότερο πεδίο μιας κλιμακούμενης κερδοσκοπικής λεηλασίας με καταστρεπτικές, ανεπανόρθωτες συνέπειες.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, από τον Αώο, τον Βοϊδομάτη, τον Καλαμά, τον Αχέροντα και τον Αμβρακικό ως την Παμβώτιδα, τον Λούρο και τον Άραχθο, στηρίζει και πρωτοστατεί στους αγώνες για την προστασία των υδάτινων πόρων, ενάντια στις διαδοχικές απόπειρες εμπορευματοποίησής τους. 
Έτσι και τώρα, η Π.Σ.Ε. ενώνει τη φωνή της με τις τοπικές κοινωνίες, τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου, τις κινήσεις προστασίας και τους πολίτες που κινητοποιούνται.
Παράλληλα, θεωρεί επιτακτική την ανάγκη συνάντησης των φορέων και των κινήσεων προστασίας όλων των υδάτινων πόρων της Ηπείρου και θα απευθύνει άμεσα κάλεσμα σε σύσκεψη για συντονισμό και προγραμματισμό κοινής δράσης.
Τα ποτάμια είναι οι αρτηρίες, ο σφυγμός της Ηπείρου, η φυσική και η πολιτιστική ροή τους υφαίνει το αποτύπωμα της ζωής στον τόπο μας και σαν τέτοια θα τη διαφυλάξουμε από τη σχεδιαζόμενη θυσία της για χάρη του Μολώχ της κερδοσκοπικής λεηλασίας του περιβάλλοντος.
(πηγή: http://www.facebook.com/psemirsini2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου