Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Ο Αώος θα μετατραπεί σε λίμνη…

tachydromos@user
Έχουν ήδη ξεκινήσει να απασχολούν τον τύπο αλλά και την τοπική κοινωνία οι προγραμματισμοί από πλευράς της Αλβανικής κυβέρνησης να συνεχίσει την παροχή αδειών για εκμετάλλευση του Αώου ((Βιόσα) Ποταμού στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Γίνεται λόγος για ανέγερση ακόμη οχτώ φραγμάτων στην κοιλάδα του Ποταμού απ’ τα ελληνοαλβανικά σύνορα και έως τα στενά της Μαλακάστρα, πριν οδηγηθεί στην σχεδόν επίπεδη διαδρομή του στην πεδιάδα της Κάτω Μουζακιάς.
Κατά καιρούς έχει ανακοινωθεί ότι πρόκειται το ποτάμι να παραχωρηθεί με τη διαδικασία των αντιπαροχών σε μεγάλες επενδυτικές εταιρείες στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη μάλιστα παρόλα τα προβλήματα επιχειρηματικής φύσης που παρουσιάζει, ιταλικών συμφερόντων όμιλος έχει ολοκληρώσει την κατασκευή ενός φράγματος και μεγάλου μέρους των εγκαταστάσεων στο χωριό Καλιβάτς, κοντά στο Μαμαλίαϊ.

Ωστόσο όμως η κατασκευή επιπλέον φραγμάτων ειδικά όσο πλησιάζουμε προς το άνω μέρος του ρουν του ποταμού, δηλαδή στην περιοχή πέραν της Πρεμετής, μπορεί να μεγιστοποιεί την ενεργειακή απόδοση λόγω της μορφολογίας του εδάφους, προκαλεί όμως μεγάλης κλίμακας οικολογικές συνέπειες αρνητικές. Ειδικά δε η ανύψωση του επίπεδου του νερού και η επιβράδυνση της ταχύτητας κυκλοφορίας του πρόκειται να επηρεάσει τον υδροφόρο ορίζοντα και την όλη ισορροπία στην πεδιάδα της Κόνιτσας. Απ’ την άλλη θα προκαλέσει αλλοίωση της όλης μορφολογίας που παρουσιάζει η κοιλάδα του Αώου σε όλο το μήκος της και θα καταστρέψει την χλωρίδα και την πανίδα όπως σήμερα τη γνωρίζουμε.
Κατά συνέπεια ο ποταμός αυτός, ένας απ’ τους ομορφότερους της Νότιας Βαλκανικής και απ’ τους πλέον καθαρούς της Ευρώπης, θα χάσει τον χαρακτήρα του και η περιοχή ένα βασικό στήριγμα στην προσδοκία της για ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και αειφόρου ανάπτυξης.
Οικολογικές οργανώσεις και ξένοι ακτιβιστές που γνωρίζουν πολύ καλά την αξία του συγκεκριμένου ποταμού από μακροχρόνιες επαφές τους με τα εναλλακτικά σπορ στο τμήμα του ποταμού πέριξ της Κόνιτσας έχουν ξεκινήσει καμπάνια για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ώστε να αντιδράσει στη συγκεκριμένη πρόθεση της αλβανικής κυβέρνησης.
Να αναφερθεί ότι στα πλαίσια των ισχυόντων για τα κοινά χωρικά μη θαλάσσια ύδατα και συγκεκριμένα για τον Ποταμό Βιόσα υπάρχουν συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας. Ειδικά προ μηνών όταν συζητήθηκε η πιθανότητα ώστε στην περιοχή των Ιωαννίνων μικρός χείμαρρος (παραπόταμος) του Αώου να αλλάξει ροή προκειμένου να εμπλουτίσει τη Παμβώτιδα Λίμνη, στην Αλβανία ενορχηστρώθηκε στα ΜΜΕ τεράστια αντίδραση. Υπήρξαν μάλιστα συζητήσεις στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και κοινοβουλευτικές επερωτήσεις.
Να σημειωθεί ότι προ ενάμιση χρόνο στην περιοχή της Πρεμετής και Τεπελενίου Ιταλική εταιρεία εκτέλεσε εκτεταμένες εργασίες γεωλογικών, υδρολογικών και τοπογραφικών ερευνών με χρήση ιπτάμενων μέσων, υπόγειες εκρήξεις σεισμολογικής μέτρησης κ. α. Στην ουσία για αρκετούς μήνες η περιοχή έμοιαζε με ένα πεδίο επίδειξης της τεχνολογικής ανωτερότητας των Ιταλών. Υπήρξε τότε παραπλανητικός εφησυχασμός από τις κρατικές αρχές ότι όλα γίνονται στα πλαίσια της ΕΕ για μακροπρόθεσμες έρευνες υδρολογικού και οικολογικού χαρακτήρα.
Τώρα όμως τα πράγματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Βιόσα πρόκειται να μετατραπεί σε λίμνη και σε αδυσώπητη εκμετάλλευση από συμφέροντα μάλιστα που όπως η πείρα δείχνει μέχρι σήμερα στην Αλβανία είναι εκτός ελέγχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου