Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Πηγή ζωής ο Αώος για τη Βοβούσα

Συνέντευξη με τον ΚΑΜΙΛΟ ΝΟΛΛΑ

Το Σάββατο 29 Ιουνίου στο Καταφύγιο «Βάλια Κάλντα» θα διεξαχθεί ημερίδα με θέμα «Αώος, πηγή ζωής για τη Φύση και τον Ανθρωπο» σε διοργάνωση της Κίνησης για την Προστασία του Αώου και υπό την αιγίδα των Δήμων Ζαγορίου και Κόνιτσας. Η Κίνηση εκτιμά πως η εκτροπή του ποταμού ενδεχομένως θα σημάνει το απότομο τέλος του ταξιδιού του Αώου προς την Αδριατική, όπου και εκβάλλει, στερώντας τη Βοβούσα, την Κόνιτσα αλλά και την Αλβανία από τα νερά του.

proto: Alexandros Stamatiou/phasma2
Κίνδυνος για την οικολογική ισορροπία της περιοχής. Αρρηκτα δεμένη η Βοβούσα με τον ΑώοΚίνδυνος για την οικολογική ισορροπία της περιοχής. Αρρηκτα δεμένη η Βοβούσα με τον Αώο

 Μιλούν οι: Στέργιος Βέργος, Βασίλης Νιτσιάκος, Γιάννης Παπαδημητρίου, Θεοδότα Νάντσου, Νίκος Χρυσόγελος, Κρίτων Αρσένης. Η Φωτογραφική Ομάδα phasma2 παρουσιάζει εκθέσεις φωτογραφίας σε ένα εργοστάσιο ξυλείας, έναν αχυρώνα και μία αποθήκη στο χωριό της Βοβούσας, στο πλαίσιο κύκλου παράλληλων εκδηλώσεων. Την επιμέλεια έχει ο Καμίλο Νόλλας, φωτογράφος.

- Στην κοιλάδα του Αώου;
«Σε υψόμετρο 1.000, η Βοβούσα αποτελεί ένα μικρό αλλά ιστορικό χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου στο Νομό Ιωαννίνων. Σήμερα αριθμεί περί τους 70 κατοίκους, κατά κύριο λόγο βλάχικης καταγωγής. Η Βοβούσα ή Μπαϊάσσα -στα βλάχικα- βρίσκεται σε μια προστατευόμενη περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, όπου κυριαρχούν το ορεινό τοπίο και το υδάτινο στοιχείο με τη μορφή του ποταμού Αώου. Ο Αώος, με συνολικό μήκος 260 χλμ. (70 εκ των οποίων σε ελληνικό έδαφος), ξεκινά το ταξίδι του από τη βόρεια Πίνδο».
- Τι ετοιμάζετε;
«Ομαδική έκθεση φωτογραφίας της ομάδας με τίτλο "Βοβούσα: Μοναδική και όχι Μόνη". Επί ένα μήνα έξι φωτογράφοι της ομάδας κατέγραφαν, ο καθένας με τη δική του ματιά, τους ανθρώπους, την καθημερινότητα, τη φύση και το περιβάλλον. Συμμετέχουν: Ανδρονίκη Χριστοδούλου, Γιώργος Βιτσαρόπουλος, Γιώργος Δέτσης, Στέλιος Ματσάγγος, Αλέξανδρος Σταματίου, Νίκος Παλαιολόγος».
- Και μαθητική;
«Ναι, των τεσσάρων μαθητών του Μονοθέσιου Δημοτικού Σχολείου Βοβούσας με τίτλο "Τι Αγαπώ και τι δεν Θέλω να Χάσω". Η ομάδα τούς παραχώρησε φωτογραφικές μηχανές και επί δεκαπέντε μέρες παρακολούθησε την πορεία τους μέσα από ένα καθημερινό ιδιότυπο σεμινάριο από το οποίο και εμείς οι ίδιοι εκπαιδευτήκαμε. Παρακολουθώντας τους εκκολαπτόμενους φωτογράφους με την "ξεκούραστη" ματιά, εμείς οι παλιοί μαθαίνουμε ξανά να φωτογραφίζουμε!»
- Πώς γεννήθηκε η ιδέα;
«Η ιδέα γεννήθηκε όταν στην ομάδα phasma2, όπου είμαι μέλος, δημιουργήθηκε η ανάγκη παραγωγής ενός ομαδικού καλλιτεχνικού πρότζεκτ. Η ομάδα που διακρίνεται για τον ουμανισμό της, βρήκε πολύ ενδιαφέρουσα την ιδέα καταγραφής και τεκμηρίωσης μιας περιοχής που κινδυνεύει γνωρίζοντας πως μια αλλαγή τέτοιων διαστάσεων, όπως η κατασκευή των έργων εκτροπής, θα διαταράξει ανεπανόρθωτα την οικολογική ισορροπία της περιοχής, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον, τον άνθρωπο, τη χλωρίδα και την πανίδα της Ηπείρου».
- Ετοιμάζεται νέο φράγμα, που θα εκτρέψει τα νερά του Αώου προς τη λίμνη των Ιωαννίνων;
«Εμείς, απευχόμενοι τη δημιουργία του φράγματος, ξεκινήσαμε να φωτογραφίζουμε και να ζούμε την καθημερινότητα των ντόπιων. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση όπου η ομάδα μας συνέβαλε αποφασιστικά στην απομάκρυνση ενός τεράστιου κορμού που είχε φρακάρει μετά τις πλημμύρες του Νοεμβρίου κάτω από το γεφύρι».
- Σύμβολο η Βοβούσα;
«Η Βοβούσα αποτελεί ίσως το πιο συμβολικό σημείο (χρωστά ακόμα και το ίδιο της το όνομα στον Αώο, από τη βοή των νερών που τη χωρίζουν στα δύο) για τη διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης, αφού χωρίς τον ποταμό, το πέτρινο γεφύρι (κατασκευής 1748 από τον Βασίλη Μίσσιο) που ενώνει το χωριό θα χάσει το λόγο της ύπαρξής του και το όνομα Βοβούσα θα είναι πια κενό νοήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου