Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Απάντηση απέστειλε ο Αναπληρωτής Υπ.Ε.Κ.Α κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε σχετική ερώτηση του Κου Μιχάλη Κασσή

Αιχμές Κασσή για την εκτροπή του Αώου

Στη δημόσια διαβούλευση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία εκπονείται, παραπέμπει ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης το θέμα της εκτροπής των νερών του ποταμού Αώου. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού σε ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή που κατέθεσε στις 28 Μαρτίου.


«To αναφερόμενο στην ερώτηση έργο υπόκειται στη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης κατά τη διενέργεια της οποίας θα ληφθούν, μεταξύ άλλων παραμέτρων, ιδιαίτερα υπόψη η Οδηγία για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, οι γνωμοδοτήσεις των συναρμοδίων υπηρεσιών καθώς και οι απόψεις φορέων ή προσώπων που θα υποβληθούν στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» τονίζει ο αναπληρωτής. 

Με αφορμή την απάντηση αυτή ο κ. Κασσής εκτιμά ότι ο κ. Καλαφάτης δηλώνει «το δημοκρατικά αυτονόητο πως όλες οι απόψεις θα ληφθούν και ιδιαίτερα των τοπικών κοινωνιών της Κόνιτσας και του Ζαγορίου, αλλά κυρίως η Οδηγία της ΕΕ για την άγρια χλωρίδα και πανίδα». Παράλληλα, κρίνει ότι η απάντηση του κ. Καλαφάτη έρχεται σε αντιδιαστολή με την απάντηση που είχε αποστείλει η Περιφέρεια Ηπείρου και ιδιαίτερα η Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Περιβάλλοντος (29984/25/2013) και η οποία ανέφερε πως «το έργο αξιολογήθηκε ότι δεν εμποδίζει την επίτευξη ή τη διατήρηση της καλής οικολογικής κατάστασης ή του καλού οικολογικού δυναμικού του υδάτινου σώματος με το οποίο συνδέεται. Στο πλαίσιο του σχεδίου διαχείρισης αποφασίστηκε το έργο να ενταχθεί ως προγραμματιζόμενο και όχι ως μέτρo».
 
Σε αυτό το σημείο ο κ. Κασσής ζητά από τα υπουργεία να συντονιστούν μεταξύ τους και να μην πετούν το μπαλάκι το ένα στο άλλο. Την πιο σκληρή του κριτική την απευθύνει όμως στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη. «Θα παρακαλούσα τον περιφερειάρχη να μην προτρέχει να δηλώνει ότι το περιβάλλον δεν θα υποστεί αλλοιώσεις, διότι η άποψη αυτή εκτός από αντιεπιστημονική, θα μπορούσε να δημιουργήσει και υποψίες» επισημαίνει. Καλεί δε τον κ. Καχριμάνη («τον κουρασμένο κ. Καχριμάνη» όπως τον χαρακτηρίζει) να ασχοληθεί με τα προβλήματα του έργου του εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου. «Πραγματικά είναι να απορεί κανείς για τις προτεραιότητες τις Περιφέρειας στην κρίσιμη αυτή περίοδο… Το αρδευτικό δεν θα λειτουργήσει, ο ΧΥΤΑ είναι σε άθλια κατάσταση, τα προβλήματα από τις κατολισθήσεις τεράστια… Χρειάζονται έργα και όχι λόγια. Και αν δεν μπορούν να γίνουν πράξη, τότε χρειάζεται μια μικρή δόση αυτοκριτικής...» καταλήγει. 

Διαβάστε επίσης:

Δήλωση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Κασσή για την απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρου Καλαφάτη, για την εκτροπή των νερών του Αώου.

πηγή: epirusgate

Μέσω της ΜΠΕ θα κριθεί η εκτροπή του Αώου


Απάντηση Στ. Καλαφάτη στον Μ. Κασσή: Θα ληφθούν υπόψη όλες οι απόψεις για την εκτροπή του Αώου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου