Κυριακή 19 Μαΐου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 15/05/2013


Η συνεδρίαση ήτανε διευρυμένη και ανοιχτή όπως πάντα και συμμετείχανε περίπου 20 άτομα.
Α. Ενημέρωση για τελευταίες εξελίξεις του θέματος
·         Ο περιφερειάρχης απάντησε εγγράφως στο πρόεδρο του τοπικού Βοβούσας για το υπόμνημα που κατέθεσε ο Πρόεδρος και 4 πρώην πρόεδροι της Κοινότητας. Εμμένει στην άποψη ότι το έργο δεν μπορεί να γίνει με την αιτιολογία ότι υπάρχει υψομετρικό όριο στην τεχνητή λίμνη και δεν μπορεί να ξεπεραστεί (κάτι που κατά την γνώμη του θα συμβεί αν αντληθούν νερά από τον Αώο). Είναι σίγουρο ότι αποφεύγει να πάρει θέση . Επίσης ισχύουν τα εξής:
Τα νερά στο ταμιευτήρα των πηγών ΔΕΝ είναι πάνω από το 60% της χωρητικότητας.(σύμφωνα με την ΔΕΗ πηγών , αλλά και μετρήσεων του Μετσόβιου)

Η εκροή νερών από την λίμνη πηγών προ Αραχθο και Παμβώτιδα  θα αυξηθεί όπως οι ίδιοι λένε τουλάχιστον κατά 70 εκατ. Κυβικά άρα ακόμη και οριακά να είναι το ύψος της λίμνης θα μπορεί να δεχτεί αντίστοιχες ποσότητες.

·         Απαντήθηκε από τον υπουργό Καλαφάτη η επερώτηση του βουλευτή Κασσή για το θέμα της εκτροπής. «To αναφερόμενο στην ερώτηση έργο υπόκειται στη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης κατά τη διενέργεια της οποίας θα ληφθούν, μεταξύ άλλων παραμέτρων, ιδιαίτερα υπόψη η Οδηγία για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, οι γνωμοδοτήσεις των συναρμοδίων υπηρεσιών καθώς και οι απόψεις φορέων ή προσώπων που θα υποβληθούν στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων»
Διαπιστώνει κανείς ότι χρησιμοποιείται άλλο ύφος σε σχέση με την απάντηση που δόθηκε στην επερώτηση του βουλευτή Μαντά.

Β. Προγραμματισμός Δράσης

·         Να σταλεί έγγραφο στου δήμους Κόνιτσας & Ζαγορίου με το οποίο να ζητηθεί¨
1.       Όλες οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στα δημοτικά διαμερίσματα των δήμων (πανηγύρια, συναυλίες κλπ.) να είναι αφιερωμένες στην προστασία του ποταμού. Να υπάρχει οπωσδήποτε πανό (και με δικιά μας φροντίδα) και όπου μπορούμε έντυπα.
2.       Το καθιερωμένο τουρνουά ποδοσφαίρου στο Ζαγόρι να είναι αφιερωμένο στην προστασία του Αώου και κατά την διάρκεια των παιγνιδιών να κρεμαστεί πανό και οι ομάδες να έχουν κολημμένο αυτοκόλλητο sos aoos.
(Παπαμιχαήλ, Κοντογιάννης, Δρούγιας Δ.)




·         Παρεμβάσεις σε εκδηλώσεις
1.       Να στείλουμε υλικό (Αφίσα, πανό κλπ.) στις γιορτές του Δάσους στην Βλάστη
2.       Να έχουμε Stand με πανό, υλικό και συγκέντρωση υπογραφών στην γιορτή των μανιταρόφυλλων στα Άνω Πεδινά τουλάχιστο μια μέρα (Σάββατο)
(Κοντογιάννης, Καλλιόπη)
3.       Εκδηλώσεις Ευαθλος στην Κόνιτσα. Παρέμβαση με Πανό κλπ.(Κωλέτσης)
4.       Παρουσία & παρέμβαση σε εκδήλωση για την ημέρα περιβάλλοντος 5 Ιούνη 6:00 μμ. στην αίθουσα αρχεία του κράτους . (Κοντογιάννης)

·         Προβολή
1.       Να κατασκευαστούν αυτοκόλλητα που θα μπορούν να κολληθούν παντού με ευρηματικό στοχευόμενο περιεχόμενο.
Να δούμε την δυνατότητα για μπλουζάκια με αντίστοιχο περιεχόμενο
(Δρούγιας Χρ., Δρούγιας Δημ.)

·         Παγκόσμιο Δίκτυο προστασίας νερού
1.       Αναζήτηση  και δυνατότητα επικοινωνίας με ακτιβιστές και κινήματα προστασίας νερού. (Κωλέτσης)

·         ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΒΟΒΟΥΣΑ
1.       Σάββατο πρωί 29 Ιουνίου  11:00
Ομιλητές : Βέργος Στέργιος, Νιτσιάκος Βασίλης, Κάγκαλου Ιφιγένεια, Λαζαρίδου. (επαφές με τους ομιλητές για δυνατότητα παρουσίας και οριστικοποίηση του πάνελ)
2.       Μουσικά ακούσματα (ήχοι του Αώου) με ενδιάμεσα προβολή ταινίας για το νερό. (Δρούγιας Χρ. , Κοντογιάννης, Νιτσιάκος)
3.       Κυριακή πρωί εκδρομή στα Σμιξώματα-Αρκουδόρεμα
(Συντονιστική Επιτροπή)

·         Ποδηλατικός αγώνας
25 Αυγούστου . Βοβούσα – Λάιστα – Δόλιανη – Γρεβενίτι – Βοβούσα
Περίπου 120 χιλ. (Δρούγιας Χρόνης)

·         Οργάνωση Κάμπινγκ
3ήμερο 9-10-11 Αυγούστου . Διερεύνηση για περιοχή Κόνιτσας. Εναλλακτικά μπορεί και στην Βοβούσα άλλα οπωσδήποτε στην Κόνιτσα μια μεγάλη Συναυλία.
(Παπαχριστοδούλου-Παπαμιχαήλ)

·         Οικονομική Διαχείριση
1.       Προσχέδιο οικονομικού προϋπολογισμού και πρόταση οικονομικής διαχείρισης των δαπανών. (Παπαχριστοδούλου, Κοντογιάννης)

ΟΛΗ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ BLOG
Protectaoos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου