Η πρόσφατη εμφάνιση μεγάλου αριθμού νεκρών ψαριών στην επιφάνεια της λίμνης Παμβώτιδας κινητοποίησε τον πρώην βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Καλογιάννη, που έστειλε σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (5/8/2014).
Γνωστός από την «απαγωγή» της κάλπης στη Βουλή, κατά τη δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Μάρτιο του 1985, ο Λ. Καλογιάννης θεωρείται ο εμπνευστής του σχεδίου μεταφοράς νερών από τον Αώο στην πόλη των Ιωαννίνων και στη λίμνη Παμβώτιδα.
Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, τον οποίο προσφωνεί και «αγαπητέ Αντώνη», ο Λ. Καλογιάννης εκφράζει κραυγή αγωνίας για το μέλλον της λίμνης των Ιωαννίνων και υπεραμύνεται της μεταφοράς «λίγων νερών» ως λύση στο πρόβλημα. Τονίζει ότι με το έργο εξασφαλίζεται: Η ύδρευση της πόλης των Ιωαννίνων και όλων των δήμων του νομού μέχρι το υψόμετρο 1+300 μ., ο εμπλουτισμός και η ανανέωση των νερών της λίμνης Παμβώτιδας, η άρδευση, με άφθονα και καθαρά νερά, του κάμπου του ευρύτερου λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και η παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, «που καθιστά το έργο βιώσιμο, χωρίς να δαπανήσει το ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ» και «χωρίς ουδεμία βλάβη να επέρχεται στο περιβάλλον του Αώου ποταμού». Δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι η συγκεκριμένη πρόταση, που εγκρίθηκε από 10 υπουργεία της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά, «είναι αξιόπιστη και ταυτίζεται με τον "οδικό χάρτη" για επένδυση, απασχόληση και ανάπτυξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ», τον οποίο σύσσωμη και πανηγυρικά η χώρα μας υποδέχεται σήμερα».
Ο Λ. Καλογιάννης παρακαλεί επίσης «τις οικολογικές οργανώσεις και τη "δράκα" ορισμένων αρρωστημένων Γιαννιωτών να σταματήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν οψίμως για την τύχη του Αώου ποταμού.
Αντίθετα
Εντελώς διαφορετική είναι εικόνα που δίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Σακκάς. Υπογραμμίζει ότι η μεταφορά υδάτων από τον Αώο στα Ιωάννινα δεν θα έχει συνεισφορά στην ύδρευση της πόλης, ενώ θα έχει αρνητική συνεισφορά στην ενέργεια. Τονίζει επίσης ότι οι ενδιαφερόμενες ΜΚΟ δεν έχουν τη σχετική μελέτη στα χέρια τους, παρ' ότι την έχουν ζητήσει επανειλημμένα, και ότι όσα στοιχεία μπόρεσαν να βρουν τα πήραν από διαχειριστικά σχέδια κ.λπ.
Επικαλείται τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τον Αμάραντο, στην οποία αναφέρεται ότι: «Συγκεκριμένα, με την υλοποίηση του έργου "Αξιοποίηση υδατικού δυναμικού Πίνδου με πολλαπλή και πολυδύναμη χρήση νερού και υδροηλεκτρική εκμετάλλευση", αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά ο υδροφόρος της άμεσης περιοχής μελέτης (περιοχή πόλης και λίμνης Ιωαννίνων), αφού προβλέπεται ο εμπλουτισμός της λίμνης των Ιωαννίνων, χωρίς ωστόσο να επιλύει τα σημαντικά προβλήματα υδροδότησης».
Επίσης, στη ΣΜΠΕ του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου αναφέρεται (σελ. 566): «Στο πνεύμα της προηγούμενης παραγράφου και λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις που εκφράσθηκαν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης στην παρούσα ΣΜΠΕ δεν συμπεριλαμβάνεται στα συμπληρωματικά μέτρα το "πολυδύναμο έργο Αώου", το οποίο στην επανεξέταση που έγινε και με τη σύμφωνη γνώμη της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων εντάχθηκε στα έργα παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας χωρίς τη συμβολή που φερόταν να έχει στην ύδρευση παραλίμνιων οικισμών των Ιωαννίνων». Συνεπώς, το έργο δεν έχει καμία συνεισφορά στην ύδρευση, τονίζει ο Κ. Σακκάς.
Οσον αφορά στον εμπλουτισμό της λίμνης Παμβώτιδας από τα νερά του Αώου, ο Κ. Σακκάς επισημαίνει: «Μη συνεισφέροντας ούτε σε ύδρευση ούτε σε ενέργεια, μόνος εναπομείναν λόγος κατασκευής για το "πολυδύναμο έργο Αώου" θα ήταν μόνο ο εμπλουτισμός της Παμβώτιδας. Οπως προκύπτει όμως από τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα και το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου (GR05), δεν προκύπτει ανάγκη εμπλουτισμού». Μελέτη που συντάχθηκε από τη Γ.Γ. Περιφέρειας Ηπείρου Γ' Κ.Π.Σ. - ΠΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ το 2004 με τίτλο «Διαχειριστικό Σχέδιο Λίμνης Παμβώτιδας», στην ενότητα «Διατάραξη υδατικού ισοζυγίου της λίμνης» και στην παράγραφο «Λειτουργία υδατοφράγματος» αναφέρει (σελ.70-72): «Κατασκευάστηκε το υδατόφραγμα Περάματος, ο επονομαζόμενος υπερχειλιστής, με τον οποίο ρυθμίζεται από τον ΓΟΕΒ η στάθμη της λίμνης ανάλογα με τις αρδευτικές ανάγκες ή για την αποφυγή πλημμυρών. Το υδατόφραγμα ήταν ο βασικός λόγος που σταμάτησαν οι πηγές να λειτουργούν και να εμπλουτίζουν τη λίμνη με καθαρό νερό. Η λίμνη υποβαθμίστηκε σε μια δεξαμενή ποτίσματος χωρίς εσωτερική ανανέωση νερών. Η άποψη ότι όσο περισσότερο νερό έχει η λίμνη και όσο πιο ψηλά η στάθμη της τόσο καλύτερα είναι πιθανά λανθασμένη, διότι η υψηλή στάθμη της λίμνης σημαίνει αδράνεια των πηγών.
Στην ίδια μελέτη επισημαίνεται ότι η μεταφορά νερού από άλλη λεκάνη απορροής θα έχει άγνωστες συνέπειες για τα υδάτινα οικοσυστήματα τόσο του δότη όσο και του δέκτη. Στη μελέτη επισημαίνεται επίσης (σελ. 81) ο ρόλος της ρύπανσης της λίμνης, που οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας των νερών, ευτροφισμό και κακή ποιότητα των νερών. Βασική πηγή ρύπανσης, αναφέρεται στη μελέτη, είναι τα αστικά υγρά απόβλητα από τους οικισμούς, καθώς ένα μικρό μόνο ποσοστό των νοικοκυριών στους εφτά παραλίμνιους δήμους και κοινότητες είναι συνδεδεμένο με δίκτυο αποχέτευσης και το βιολογικό καθαρισμό, συγκεκριμένα 4% (ΕΠΜ, 2001). Το ποσοστό αυτό είναι πιθανά μεγαλύτερο σήμερα με τα νέα έργα σύνδεσης. Επιπλέον, τουλάχιστον 10% του όγκου των λυμάτων χύνονται απευθείας παράνομα στη λίμνη. Επίσης, μεγάλος όγκος λυμάτων που καταλήγουν στη λίμνη μέσω των ομβρίων, είναι τα κτηνοτροφικά απόβλητα, ενώ σημαντική είναι η επιβάρυνση από τις γεωργικές καλλιέργειες.
Λιγότερη ενέργεια με εκτροπή
Οσον αφορά στη συνεισφορά του έργου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ο Κ. Σακκάς παραπέμπει και πάλι στην ΜΠΕ για τον Αμάραντο.
Εκεί αναφέρεται ρητά ότι: «Η εκμετάλλευση νερών με εκτροπή τους από τη λίμνη Πηγών Αώου προς την Παμβώτιδα στους προτεινόμενους να κατασκευασθούν ΥΗΣ Γρεβενιτίου Παμβώτιδας και Καλαμά, θα παράγει λιγότερη ενέργεια από το εάν το νερό αξιοποιούταν στους υφιστάμενους ΥΗΣ της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, Πηγών Αώου 210 MW, Πουρναρίου Ι 300 MW, Πουρναρίου ΙΙ 33,6 MW και του υπό κατασκευή Μετσοβίτικου 29 MW.
Συνεπώς, η εκτροπή των νερών από τη λίμνη Πηγών Αώου στην Παμβώτιδα έχει δυσμενή επίπτωση στην υδροηλεκτρική εκμετάλλευση μειώνοντας την παραγόμενη ενέργεια για τη χώρα μας».
πηγή: http://www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου