Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Μέτωπο κατά της εκτροπής του Αώου



Τη βιομηχανοποίηση του σπάνιου οικοσυστήματος της Πίνδου φοβούνται οι κάτοικοι διαφωνώντας με fast track διαδικασίες «αξιοποίησης» 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ Tου Φιλήμονα Καραμήτσου

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στα Γιάννινα η σχεδιαζόμενη εκτροπή ποσοτήτων νερού του ποταμού Αώου με στόχο τον εμπλουτισμό της λίμνης των Ιωαννίνων ή και την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Το θέμα δεν είναι καινούργιο, αφού έχει τεθεί και παλιότερα, ανακινήθηκε όμως με τη διαβούλευση του Σχεδίου Διαχείρισης του υδατικού διαμερίσματος της Ηπείρου που ξεκίνησε πέρσι από το υπουργείο Περιβάλλοντος και έθεσε πια και με επίσημο τρόπο το ζήτημα.

Η περίπτωση ενός έργου στην Πίνδο και τον Αώο, που θα εκτρέψει τα νερά του ποταμού και θα μεταβάλει τις συνθήκες ενός από τα πιο σπάνια και πολύτιμα οικοσυστήματα της χώρας, θεωρείται «κόκκινο» σημείο αντίδρασης τόσο για τους κατοίκους της περιοχής όσο και για κοινωνικούς, επιστημονικούς και πολιτικούς φορείς. Ηδη οι Δήμοι Κόνιτσας και Ζαγορίου έχουν διατυπώσει την ομόφωνη αντίθεσή τους, ενώ κάτοικοι των όμορων περιοχών συσπειρώνονται στην «Κίνηση για την προστασία του Αώου».
Αυτό που παρατηρεί κανείς όμως από την πρώτη στιγμή είναι ότι λείπει η επίσημη θέση του κράτους. Στην πράξη, δηλαδή, η κυβέρνηση δεν έχει εξαγγείλει καμία συγκεκριμένη πολιτική, ούτε έχει προτείνει δημόσια κάποιο συγκεκριμένο έργο. Μένουν έτσι οι τοπικές κοινωνίες να υποθέτουν ότι, εν τέλει, κάποια στιγμή θα έρθει εκ των άνω και με τις διαδικασίες του πολυδιαφημισμένου fast track ένα σχέδιο που δεν θα λαμβάνει υπόψη ούτε τη γνώμη τους ούτε τις ανάγκες της περιοχής.


Επιπλέον, και με βάση όσα κατά καιρούς έχουν γίνει γνωστά για τους ενδεχόμενους σχεδιασμούς, τίθεται για μία ακόμα φορά το ερώτημα ποιο μοντέλο ανάπτυξης τελικά υιοθετείται για την Ηπειρο και το φυσικό περιβάλλον. Επί χρόνια το μοντέλο που προωθείται ως ιδανικό για την περιοχή είναι αυτό της ήπιας ανάπτυξης, που συνδυάζει τις αρχές της αειφορίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Χωριά όπως η Βωβούσα, που θα απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από τα έργα που σχεδιάζονται, ανέδειξαν τη σημασία του ορεινού τουρισμού, ακριβώς γιατί έδωσαν τη δυνατότητα σε χιλιάδες επισκέπτες να γνωρίσουν το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο της Πίνδου και ειδικά της Βάλια Κάλντα. Μπορεί να συνδυαστεί αυτό το μοντέλο ανάπτυξης με τη βιομηχανική αξιοποίηση του Αώου; Ειδικά μάλιστα όταν γίνεται λόγος όχι για έργα στον φυσικό ρου του ποταμού, αλλά για μεταφορές και εκτροπές του υδάτινου δυναμικού του.

Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται δημόσια από πολλές πλευρές είναι το πώς μπορεί να στέκεται επιστημονικά και περιβαλλοντικά η μεταφορά νερών από μια λεκάνη απορροής, όπως του Αώου, σε μία άλλη, όπως μπορεί να γίνει στην περίπτωση της εκτροπής υδάτων είτε προς τη λίμνη των Ιωαννίνων είτε προς τον Αραχθο. Η κυβέρνηση δεν απαντά σε αυτά τα ερωτήματα, όμως η συζήτηση για «αξιοποίηση» όλων των ποταμών της χώρας για την παραγωγή ενέργειας έχει πάρει διαστάσεις μονομανίας στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Οι πληροφορίες πάντως ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις και θα ανακοινωθούν τελικά οι προτάσεις για μονάδες στον Αώο, επιταχύνουν και τις πολιτικές διεργασίες. Ηδη έχουν τοποθετηθεί αρνητικά στην εκτροπή του ποταμού τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Την Πέμπτη κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, Μ. Κασσής, με σαφείς αναφορές στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εκτροπή στο οικοσύστημα και την τοπική κοινωνία. Σήμερα ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, οργανώνει μαζί με την «Κίνηση για την προστασία του Αώου» κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα. Τέλος, ημερίδα για τον Αώο διοργανώνει την Κυριακή στις 11 το πρωί στην Κόνιτσα ο Δήμος Κόνιτσας.
 29/03/2013
πηγή: http://www.efsyn.gr/?p=35216



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου